Science - Physics GK Quiz - for RRB/SSC Exam

Science - Physics GK Quiz
Science - Physics GK Quiz - for SSC/RRB Exam Set-34:
The list of Important Gk Questions from science physics were given here. Candidates those who are all preparing for SSC / FCI and All other competitive examination can use this material.


1).A Dentist’s mirror is a
a)    Concave mirror
b)    Convex mirror
c)    Plane mirror
d)    Cylindrical mirror

2).For the rear view, motorists use
a)    Convex mirror
b)    Cylindrical mirror
c)    Concave mirror
d)    Plane mirror

3).The pitch( or Shrillness) of a sound is determined by its
a)    frequency
b)    speed
c)    loudness
d)    amplitude

4).A women’s voice is shriller than a man’s due to
a)    higher amplitude
b)    weak vocal chords
c)    higher frequency
d)    lower frequency

5).The loudness of a sound wave is determined by its
a)    wavelength
b)    speed
c)    frequency
d)    amplitude

6).When a person enters a dark room from bright light, he is not able to see clearly for a little while because the
a)    distance between the lens and retain takes lime to adjust
b)    iris is unable to dilate the pupil immediately
c)    retina becomes insensitive momentarily
d)    eye is unable to adjust itself immediately

7).To an astronaut, the outer space appears
a)    black
b)    crimson
c)    white
d)    deep blue

8).The technique of recording and reproducing three – dimensional images of objects is known as
a)    photography
b)    holography
c)    audiography
d)    lexicography

9).Echoes are produced due to
a)    diffraction of sound
b)    reflection of sound
c)    polarization of sound
d)    refraction of sound

10).A clearly separate echo of a sound is heard when the minimum distance of the reflecting surface from the source of sound is
a)    34 m
b)    17 m
c)    100 m
d)    10 m

Answers:                         
1). a) 2). a) 3). a) 4). c) 5). d) 6). b) 7). a) 8). b) 9). b) 10). b)


Important Science-Physics QuestionsClick Here