Science - Physics GK Quiz - for RRB/SSC Exam

Science - Physics GK Quiz - for RRB/SSC Exam
Science - Physics GK Quiz - for SSC/RRB Exam Set-35:
The list of Important Gk Questions from science physics were given here. Candidates those who are all preparing for SSC / FCI and All other competitive examination can use this material.

1).A device used for measuring the depth of the sea is called
a)    manometer
b)    hydrometer
c)    fathometer
d)    altimeter

2).Sound travels at maximum speed in
a)    water
b)    vaccum
c)    steel
d)    air

3).Sound cannot travel through
a)    hydrogen gas
b)    steel
c)    water
d)    vaccum

4).Mach number is used in connection with the speed of
a)    air craft
b)    sound
c)    spacecraft
d)    ships

5).Which of the following devices converts electrical energy into mechanical energy
a)    electric motor
b)    dynamo
c)    transformer
d)    inductor

6).Energy conversions in a loudspeaker are
a)    electrical to mechanical to sound
b)    sound to mechanical to electrical
c)    mechanical to sound
d)    sound to electrical to sound

7).Energy conversions taking place in a microphone are
a)    sound to mechanical
b)    mechanical to sound
c)    electrical to mechanical to sound
d)    sound to mechanical to electrical

8).Which of the following is a semiconductor?
a)    silicon
b)    glass
c)    wood
d)    phosphorous

9).Which of the following is the particle anti-particle pair?
a)    Photon, electron
b)    Proton, neutron
c)    Neutrino, neutron
d)    Electron, position

10).Which of the following would be most suitable for making an electromagnet?
a)    Soft iron
b)    copper
c)    steel
d)    tungsten

Answers:                         
1). c) 2). c) 3). d) 4). a) 5). a) 6). a) 7). d) 8). a) 9). d) 10). a)


Important Science-Physics QuestionsClick Here