Practice Reasoning Questions - Railway Exams

Practice Reasoning Questions with answers
Practice Reasoning Questions SSC / Railway Exams Set-46:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC/RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1).If ‘white’ is called ‘blue’ , ‘blue’ is called ‘red’, ‘red is called ‘yellow’, ‘yellow is called ‘green’, ‘green is called ‘black’ , ‘black’ is called ‘violet’, ‘violet is called ’orange’, then what would be the colour of human blood?
a)    Red
b)    Green
c)    Yellow
d)    Violet

2).In a certain code language, BAT is written YZG. How will SICK be written in same code?
a)    HRYV
b)    HRZP
c)    HRXP
d)    RHPX

3).The diagram below represents people who speak English, Hindi or Tamil. Study the diagram and identify the people who speak neither English nor Hindi?

a)    K
b)    M + N  + O + K
c)    M + O + K
d)    I + L + J + M + N + O

4).If 2 × 16 = 8; 8 × 8 = 1; 6 × 12 = 12; , then 12 × 144 is equal to
a)    16
b)    24
c)    11
d)    12

5).Some equations are solved on the basis of a certain system. Using the same, solve the unsolved equation.
If 10 – 3 = 12, 12 – 4 = 13, 14 – 5 = 14, then 16 – 6 = ?
a)    16
b)    18
c)    10
d)    15

Directions(Q. 6 – 8) : Select the related letter / word / number from the given alternatives.
6).Pound : Yen : : Polo : ?
a)    Hockey
b)    Horse
c)    Ride
d)    Stick

7). ACFJ : EGJN : : IKNR : ?
a)    MORV
b)    NOOP
c)    MPPQ
d)    NPPR

8).11 : 121 : 110 : : 15 : 225 : 210 : : ? 
a)    9 : 81 : 70
b)    18 : 324 : 306
c)    17 : 288 : 272
d)    16 : 255 : 239

Directions (Q. 9 – 11) : Select the one which is different from the other three responses.
9).
a)    wool
b)    feather
c)    hair
d)    grass

10).
a)    32 - 41
b)    62 - 44
c)    46 - 28
d)    33 - 56

11).
a)    IJNR
b)    ZCFI
c)    QTWZ
d)    GJMP

Answers:                         
1). c) 2). c) 3). a) 4). d) 5). d) 6). a) 7). a) 8). b) 9). d) 10). d)   11). a)


For More Practice Reasoning Questions - Click Here