Practice Reasoning Questions - Railway Exams

Practice Reasoning Questions with answers
Practice Reasoning Questions SSC / Railway Exams Set-48:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC/RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.
Directions(Q. 1 – 4) : A series is given with one / two term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
1).Z, X, S, I, R, R, ?, ?
a)    G, I
b)    J, I
c)    J, K
d)    K, M

2). If / means ‘+’ , ‘-‘ means /, x means ‘-‘ and ‘+’ means x, then 32 / 8 – 4 x 12 + 4 = ?
a)    12
b)    1 / 12
c)    40
d)    - 14

3).If the first day of the year (other than the leap year) was Friday, then which was the last day of that year?
a)    Monday
b)    Friday
c)    Saturday
d)    Sunday

4).Select the correct set of synbols which will fit in the equation 5 0 3 5 = 20.
a)    x, x, x
b)    -, +, x
c)    x, +, x
d)    +, -, x

Directions(Q. 5 – 8): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Prashant, Arora has three children – Sangeeta, Vimal and Ashish married Monika, the eldest daughter of Mr and Mrs. Roy. The Roys married their youngest daughter to the eldest son of Mr and Mr. Sharma and they had two children named Amit and Shashi. The Roys have two more children, Roshan and Vandana, both elder to Veena. Sameer and Ajay are sons of Ashish and Monika. Rashmi is the daughter of Amit.
5).What is the surname of Rashmi?
a)    Sharma
b)    Roy
c)    Arora
d)    Cannot be determined

6).How is Sameer related to Monika’s father?
a)    Grandson
b)    Son
c)    Cousin
d)    Son – in law

7).What is the surname of Sameer?
a)    Roy
b)    Sharma
c)    Arora
d)    Cannot be determined

8).How is Mrs. Roy realted to Ashish?
a)    Aunt
b)    Mother – in - law
c)    Mother
d)    Sister – in - law

9).Arun runs faster than Elias, but not as fast as Dinesh. Dinesh runs faster than Chander, but not as fast as Vikram. Who runs fastest?
a)    Arun
b)    Vikram
c)    Chander
d)    Dinesh

10).From the given alternative words, select the one which can be formed using the letters of the given word.
PRAGMATIC
a)    GUITAR
b)    AGMARK
c)    GAME
d)    MAGICS

11). From the given alternative words, select the one which can be formed using the letters of the given word.
a)    ENTER
b)    PERMIT
c)    TEMPER
d)    RENTED

Answers:                         
1). a) 2). d) 3). b) 4). b) 5). a) 6). b) 7). d) 8). b) 9). a) 10). b)

For More Practice Reasoning Questions - Click Here