Practice Reasoning Questions - Railway Exams

Practice Reasoning Questions with answers
Practice Reasoning Questions SSC / Railway Exams Set-47:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC/RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1).In a certain code, DEAF is written as 3587 and FILE is written as 7465. How is IDEAL written in that code?
a)    43568
b)    43586
c)    63548
d)    48536

2). If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that language?
a)    CPNCBX
b)    CPNCBZ
c)    CPOCBZ
d)    CQOCBZ

Direction(Q. 3 – 6) : Select the related letter / word / number from the given alternatives.
3).Radio : Marconi : : Television : ?
a)    Picture tube
b)    Fardey
c)    Receiver
d)    JL Baird

4).SNHW : UOJX : : DPLT : ?
a)    FQMU
b)    FQNU
c)    EQNV
d)    EQMU

5).121 : 12 : 25 : ?
a)    1
b)    2
c)    6
d)    7

Directions(Q. 6 – 8) : Find the odd number / letter / figure / number pair from the given alternatives 
6).
a)    GECA
b)    PNLJ
c)    VUSQ
d)    TRPN

7).
a)    Yen
b)    Dollar
c)    Duma
d)    Drachma

8).
a)    34 - 43
b)    55 - 62
c)    62 - 71
d)    83 - 92

Directions(Q. 9 – 10) : A series is given with one / two term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
9).2, 7, 27, 107, 427,  ?
a)    1262
b)    1707
c)    4027
d)    4207

10).24, 60, 120, 210, ?
a)    300
b)    336
c)    420
d)    525

Answers:                         
1). b) 2). b) 3). d) 4). b) 5). c) 6). b) 7). b) 8). a) 9). d) 10). b)


For More Practice Reasoning Questions - Click Here