Practice Reasoning Questions - Railway Exams

Practice Reasoning Questions with answers
Practice Reasoning Questions SSC / Railway Exams Set-45:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC/RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1).Ajay went 15 km to the West from his house, then turned left and walked 20 km. He, then turned East and walked 25 km and finally turning left he covered 20 km. How far is he now from his house?
a)    15 km
b)    20 km
c)    25 km
d)    10 km

2). Ashok’s mother was 3 times as old as Ashok 5 yr ago. After 5 yr, she will be twice as old as Ashok How old is Ashok today?
a)    10 yr
b)    15 yr
c)    20 yr
d)    25 yr

3).M is the son of P. Q is the granddaughter of 0, who is the husband of P. How is M related to 0?
a)    Son
b)    Daughter
c)    Mother
d)    Father

4).In a row of boys, Amar is 7th from the left and Vivek is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?
a)    19
b)    31
c)    33
d)    34

5).From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
IMPASSIONABLE
a)    IMPASSABLE
b)    IMPOSSIBLE
c)    IMPASSIVE
d)    IMPASSION

6).Only one meaningful word can be formed by rearranging the letter of the given jumbled word. Find out that word.
MUSPOPAPOTIH
a)    METAMORPHIC
b)    PHILANTHROPIST
c)    HIPPOCAMPUS
d)    HIPPOPOTAMUS

7).If P means ‘divide by’ , R means ‘multiply by’ T means ‘add to’ and W means ‘subtract from’, then 60 T 48 P 8 W 6 R 9 is equal to
a)    12
b)    61(1 / 23)
c)    -40(1 / 2)
d)    24

Directions(Q . 8 – 9) In these questions, which one of the given response would be a meaningful order of the following words.
8).
1.    Act
2.    Listen
3.    Analyse
4.    Observe
5.    Judge

a)    3, 1, 4, 5, 2
b)    4, 2, 3, 5, 1
c)    5, 4, 1, 3, 2
d)    1, 5, 4, 2, 3

9).
1.    Distributor
2.    Consumer
3.    Seller
4.    Raw material
5.    Producer

a)    2, 5, 4, 3, 1
b)    3, 5, 1, 2, 4
c)    1, 5, 2, 4, 3
d)    4, 5, 1, 3, 2

Directions(Q. 10 – 11) : In these questions, find the missing number from the given responses.
10).
1
2
3
4
5
5
7
8
9
27
38
?

a)    52
b)    51
c)    50
d)    49

11).
18
24
32
12
14
16
3
?
4
72
112
128

a)    4
b)    5
c)    2
d)    3

Answers:                         
1). d) 2). b) 3). a) 4). c) 5). c) 6). d) 7). a) 8). b) 9). d) 10). b)   11). d)

For More Practice Reasoning Questions - Click Here