### Practice Aptitude Questions With Solutions for Railway / SSC Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC Exams Set-3:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for RRB/SSC/FCI Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1).The angles of a triangle are (x + 5) , (2x - 3) , and (3x + 4) . The value of x is
a)    30
b)    31
c)    29
d)    28

2).The sum of the square of two positive numbers is 100 and difference of their square is 28, the sum of the number is
a)    12
b)    13
c)    14
d)    15

3).Internal bisectors of ∠B and ∠C of a ∆ABC meet at 0. If ∠BAC = 80, then the value of ∠BOC is
a)    120
b)    140
c)    110
d)    130

4).Two numbers are in the ratio 5 : 7. On diminishing each of them by 40, they became in the ratio 17 : 27. The difference of the number is
a)    18
b)    52
c)    137
d)    50

5).If a regular polygon has each of its angles equal to 3 / 5 times of two right angles, then the number of sides is
a)    3
b)    5
c)    6
d)    8

6).The difference between the simple interest and the compound interest (compound annually) at the rate of 12% per annum on Rs. 5000 for 2 yr will be
a)    Rs. 17.50
b)    Rs. 36
c)    Rs. 45
d)    Rs. 72

7).If the compound interest on a certain sum for 2 consecutive years is Rs.220 and Rs. 242 , then the rate of interest per annum is
a)    8%
b)    10%
c)    11%
d)    12%

8).The height of a wall is six times its width and the length of the wall is seven times its height. If volume of the wall be 16128 cu m, its width is
a)    5m
b)    4m
c)    4.5m
d)    6m

9).A and B can do a piece of work in 8 days , B and C can do the same work in 12 days. If A, B and C can complete the same work in 6 days, in how many days can A and C complete the same work?
a)    8
b)    10
c)    12
d)    16

10).What least number should be subtracted from 26492518, so that the resulting number is divisible by 3 but not by 9?
a)    1
b)    3
c)    4
d)    7

Answers:
1). c) 2). c) 3). d) 4). d) 5). b) 6). d) 7). b) 8). b) 9). a) 10). c)

Solution:
1).    Sum of angles of a triangle = 180
x + 5 + 2x – 3 + 3x + 4 = 180
6x + 6 = 180
6x = 180- 6  = 174
x = 174 / 6 = 29
Answer:  c)
2). Let first number = x
And second number = y
According to the question,
x2 + y2 = 100
x2 - y2 = 28
On solving Eqs (i) and (ii) we get
x2  = 64 and  y2 = 36
x = 8 and y = 6
Answer: c)

3).

∠BAC = 80
∠B + ∠C = 180 - 80 = 100
(∠B  / 2) + (∠C / 2) = 50
∠OBC + ∠OCB = 50
∠BOC = 180 - 50 = 130
Shortcut
∠BOC = 90 + (∠A / 2) =  90 + (80 / 2) = 90 + 40 = 130
Answer: d)

4). Let the numbers are 5x and 7x.
According to the question,
(5x – 40) / (7x – 40) = 17 / 27
135x – 1080 = 119x – 680
16x = 400
x = 25
The difference between the numbers = 7x – 5x = 2x
=          2 × 25 = 50
Answer: d)

5). Each interior angle of a regular polygon = 180 × (3 / 5) = 180
Each interior angle of a regular polygon of n sides
= [ (2n – 4) / n ] × 90
[ (2n – 4) / n ] × 90 = 180
[ (2n – 4) / n ] × 10 = 12
20n – 40 = 12n
20n – 12n = 40
8n = 40
n = 5
Answer: b)
6). We know that the difference between the SI and CI at the rate of r% per annum on Rs P for 2 yr will be P(r / 100)2
Here,              r = 12% and
P  = Rs. 5000
Required Difference = 5000 (12 / 100)2 = 5000 × 0.144 =  Rs. 72
Answer: d)

7). Let the principal = Rs. P
And interest = r%
According to the question,
Interest for a year is Rs.220 and interest for a consecutive year is Rs. 242.
Interest on Rs. 220 is Rs. (242 – 200) = Rs. 22
22 = (220 × 1 × r) / 100
r = 2200 / 220 = 10%
Answer: b)

8). Let the width of a wall = xm
The height of a wall = 6x m, and length of a wall = 42x m
Volume of a wall = 42x × 6x × x
x3 = 16128 / (42 × 6)
x3 = 64
x = 4
The width of the wall = 4m
Answer: b)

9). Number of  days taken by A and B to do the work = 8
Number of  days taken by B and C to do the work = 12
A’s  and B’s 1 day work = 1 / 8
B’s and C’s 1 day work = 1 / 12
Number of days taken by A’s , B’s and C’s to do the work = 6
A’s , B’s and C’s 1 day work = 1 / 6
B’s 1 day work = (1 / 8) + (1 / 12) – (1 / 6) = 1 / 24
A’s and C’s 1 day work = (1 / 6) – (1 / 24) = 3 / 24 = 1 / 8
Answer: a)

10). Sum of all the digits in the number 26492518
= 2 + 6 + 4 + 9 + 2 + 5 + 1 + 8 = 37
Obviously 4 is the least number which should be subtracted from the number 26492518, So, that the resulting number is divisible by 3 but not by 9
Answer: c)

For More Aptitude Questions - Click Here