Indian Constitution and Polity GK Question for SSC/RRB Exam

Indian Constitution and Polity GK Question
Indian Constitution and Polity GK Question and Answers Set-35:
The list of Indian Polity GK Questions is given here for RRB / SSC and all other competitive Exams. Those who are all preparing for the SSC Exams can use this Material


1).Into how many parts has Indian constitution been divided?
a)    11
b)    21
c)    22
d)    7

2).Indian adopted a Federal system with a strong centre from
a)    Australia
b)    USA
c)    New Zealand
d)    Canada

3).Which one of the following features was borrowed by the Framers of the constitution from U.S Constitution?
a)    Fundamental Rights
b)    Judicial Review
c)    Removal of Judges of the Supreme Court
d)    All the above

4).The constitution of India is
a)    rigid
b)    very rigid
c)    flexible
d)    partly rigid and partly flexible

5).The constitution of India describe India as
a)    quasi - federal
b)    a Union of states
c)    partly unitary and partly federal
d)    a federation of states and union territories

6).The Preamble was proposed before the drafting committee by
a)    Sardar Patel
b)    Jawaharlal Nehru
c)    B.R Ambedkar
d)    B.N Rao

7).The words ‘Socialist Secular’ and ‘The Unity and Integrity of the Nation’ were added to the constitution by the ___ Amendment.
a)    52nd
b)    42nd
c)    44th
d)    None of the above

8).What is the chief source of political power in India?
a)    The People
b)    The Parliament
c)    The Parliament and State Legislatures
d)    The constitution

9).The two persons who played a vital role in the integration of princely states were:
a)    Sardar Patel and K.M. Munshi
b)    Sardar Patel and Jawaharlal Nehru
c)    Sardar Patel and Rajendra Prasad
d)    Sardar Patel and V.P Menon

10).Which State enjoys the distination of beings the first linguistic state of India?
a)    Tamil Nadu
b)    Punjab
c)    Andhra Pradesh
d)    West Bengal

Answers:                         
1). c) 2). d) 3). d) 4). d) 5). b) 6). b) 7). b) 8). a) 9). d) 10). c)


For Indian Polity GK Questions - Click Here