History –GK Quiz for SSC/RRB Exam

History –GK Quiz for SSC/RRB
History –GK Quiz for SSC/RRB Exam Set-30:
The lists of important GK questions from Indian History were given here with answers. Candidates those who are all preparing for the SSC, RRB and all other competitive examinations can use this material

1).Which of the following was not an important animal during the Indus civilization?
a)    Elephant
b)    Horse
c)    Goat
d)    Humped bull

2).Buddha preached his first Sermon at
a)    Sanchi
b)    Lumbini
c)    Gaya
d)    Sarnath

3).The Saka era began in the year
a)    58 BC
b)    78 BC
c)    58 AD
d)    78 AD

4).The ‘Saka era’ was started by
a)    Kanishka
b)    Ashoka
c)    Harsha
d)    Chandragupta Ⅱ

5).The Famous Chinese pilgrim Fa-hien visited India during the reign of
a)    Ram Gupta
b)    Chandra Gupta Ⅰ
c)    Chandra Gupta Ⅱ
d)    Srigupta

6).’Rajatarangini’ written by Kelhanar is
a)    A history of Kashmir
b)    An anthology of lyrics
c)    About Chandragupta’s reign
d)    None of these

7).The great granary of the Harappan Civilisation has been found at
a)    Ropar
b)    Kalibangan
c)    Harappa
d)    Mohenjadaro

8).The ‘thrirathnas’ were stressed by
a)    Manu
b)    The Buddha
c)    Gandapada
d)    Mahavira

9).Manu Smriti deals with
a)    economics
b)    state craft
c)    law
d)    politics

10).The Muslim ruler who introduced a standing army was
a)    Firoz Shah Tughlaq
b)    Balban
c)    Iltutmish
d)    Alauddin

Answers:                         
1). b) 2). d) 3). d) 4). a) 5). c) 6). a) 7). c) 8). d) 9). c) 10). c)

For More Indian History Questions- Click here