History –GK Quiz for SSC/RRB Exam

History –GK Quiz for SSC/RRB Exam Set-31:
The lists of important GK questions from Indian History were given here with answers. Candidates those who are all preparing for the SSC, RRB and all other competitive examinations can use this material

1).When the East India Company was set up India’s ruler was
a)    Akbar
b)    Humayun
c)    Jehangir
d)    Aurangazeb

2).Who did not participate in the revolt of 1857?
a)    Nana Saheb
b)    Tantya Tope
c)    Bhagat Singh
d)    Rani Lakshmi Bai

3).The Indian Civil Service was introduced during the rule of
a)    Dal housie
b)    Bentick
c)    Corn Wallis
d)    Curzon

4).The Doctrine of Lapse was introduced by
a)    Rippon
b)    Dalhousie
c)    Lytton
d)    Canning

5).The partition of Bengal was intended to
a)    Create a wedge between Hindus and Muslims
b)    Make for administrative convenience
c)    Unity of Hindus and Muslims
d)    None of these

6).Individual Civil Disobedience movement was launched in
a)    1947
b)    1945
c)    1940
d)    1942

7).The Communist party was legalized in the year
a)    1942
b)    1944
c)    1940
d)    1945

8).The Indus Valley people were not familiar with
a)    copper
b)    tin
c)    iron
d)    silver

9).Whom does the ‘Gayatri Mantra’ in the Rig veda address?
a)    Ushas
b)    Savitri
c)    Agni
d)    Indra

10).The first foreigner to invade India was
a)    Cyrus
b)    Agrammes
c)    Darius I
d)    Xerxes

Answers:                         
1). a) 2). c) 3). c) 4). b) 5). a) 6). c) 7). a) 8). c) 9). b) 10). c)

 For More Indian History Questions- Click here