Geography - GK Quiz for SSC/FCI Exams

Geography - GK Quiz for SSC/FCI Exams
Geography GK Quiz for RRB/SSC Exams Set-30:
The List of Important GK questions from Geography for RRB/SSC Exams were given here, Candidates those who are preparing for the SSC and all other competitive Exams can use this material.



1). The velocity of winds of winds is governed by
a)    Farrel’s law
b)    Insolation
c)    Pressure gradient
d)    Rotation of earth
2). The Gutenberg discontinuity is between
a)    The outer core and the lower mantle
b)    The crust and the mantle
c)    The upper and lower mantles
d)    The inner and outer cores
3). The sun shines vertically over the equator on
a)    June 21
b)    March 21
c)    December 22
d)    All days
4). The South Pole experiences continuous light at
a)    Vernal equinox
b)    Summer solstice
c)    No time
d)    Winter solstice
5). The standard time of India is
a)    5 ½ hours ahead of Greenwich time
b)    4 ½ hours ahead of Greenwich time
c)    4 ½ hours behind Greenwich time
d)    5 ½ hour behind Greenwich time
6). Spring tides occur when
a)    The moon is farthest from the earth
b)    The moon, the sun and the earth are in the same line
c)    The moon is nearest to the earth
d)    The moon, the sun and the earth are at right angle, with the earth at the apex
7). What can be the maximum duration of totally for a solar eclipse?
a)    12.5 minutes
b)    1 hour 42 minutes
c)    There is no maximum duration
d)    7 minutes 40 seconds
8). That the earth is a sphere is not proved by
a)    Modern navigation methods
b)    The sunrise not being visible from all places at the same time
c)    The position of Polaris as one travels from equator to north pole
d)    The circular shadow of earth at the time of solar eclipse
9). The term ‘ Granary of the World’ is related to ______ type.
a)    Temperate
b)    Laurentian
c)    Mediterranean
d)    Monsoon
10).The Tropic of Cancer does not pass through
a)    Rajasthan
b)    Orissa
c)    West Bengal
d)    Madhya Pradesh

Answers:

1).c)    2).a)    3).b)    4).d)    5).a)    6).c)    7).d)    8).d)    9).a)    10).b)   

For more Geography Questions- Click Here