General Awareness Quiz – For Railway/SSC Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC Exams Set-38:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.

1). Which of the following statement is true?
a)    Dehusked cereals and pulses are more nutritious
b)    Whole grain cereals and pulses are more nutritious
c)    Processed cereal products are nutrient dense
d)    Breakfast cereals are nutrient dense
2). Which of the following animals is dumb?
a)    Deer
b)    Giraffe
c)    Stag
d)    Yak
3). Life saving hormone is
a)    Adrenal
b)    Pituitary
c)    Thyroid
d)    All of these
4). Pair of ribs found in man
a)    12
b)    10
c)    14
d)    11
5). Virus contains
a)    Protein and lipid
b)    Nucleic acid and protein
c)    Lipid and carbohydrate
d)    Carbohydrate and nucleic acid
6). Which of the following are the special benefits under PMJDY (Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojna) scheme?
a)    Interest on deposit
b)    No minimum balance required
c)    Accidental insurance cover 1 Lakh
d)    All of the above
7). Who among the following Sultans of Delhi is considered to have introduced revolutionary trends in his state policy vis-a-vis the religious sanctions?
a)    Iltutmish
b)    Balban
c)    Jalaluddin Khalji
d)    Alauddin Khalji
8). Name the important French Possession in India
a)    Goa
b)    Pondicherry
c)    Daman
d)    Cochin
9). The first attempt to introduce a representative and popular element in the governance of India was made through
a)    Indian Council Act, 1861
b)    Indian Council Act, 1892
c)    Indian Council Act, 1919
d)    Government of India Act, 1919
10). The decline of Indian Handicrafts Industry in the 19th century was attributed to
a)    Competition from British manufacturing industries
b)    Disappearance of Indian Princely Courts
c)    Establishment of alien rule
d)    All of the above

Answers:
1).b)   2).b)   3).a)   4).a)   5).b)   6).d)   7).d)   8).b)   9).a)   10).d)  

 For More General Awareness Quiz – Click Here