General Awareness Quiz – For RRB/SSC Exams

General Awareness Quiz – For RRB and SSC Exams Set-37:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.


1).Which of the following physical quantity is dimensionless?
a)    Strain
b)    Angle
c)    Specific gravity
d)    All of these

2). The snow on the mountains does not melt all at once when it is heated by the Sun because
a)    It becomes very hard
b)    It reflects most of the heat from the sun
c)    It has a low specific heat capacity
d)    It has a high latent heat of fusion

3).Clear nights are colder than cloudy nights because of
a)    conduction
b)    condensation
c)    radiation
d)    insolation

4).The image formed on the retina of the eye is
a)    upright and real
b)    virtual and upright
c)    real and inverted
d)    enlarged and real

5).If two liqids have widely different boiling points, they may be separated by
a)    steam distillation
b)    decantation
c)    evaporation
d)    fractional distillation

6).Which one among the following is not a chemical change?
a)    Curding of Milk
b)    Ripening of fruit
c)    Evaporation of water
d)    Burning of coal

7).The vitamin most readily destroyed by heat is
a)    riboflavin
b)    ascorbic acid
c)    tocopherol
d)    thiamine

8).White phosphorus is always kept under
a)    benzene
b)    kerosene
c)    ether
d)    water

9).The aim of galvanizing the iron is to
a)    give it to better look
b)    protect it from rusting
c)    increase its hardness
d)    make it more elastic

10).The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing is
a)    Neon
b)    Krypton
c)    Argon
d)    Helium

Answers:                         
1). d) 2). b) 3). c) 4). c) 5). d) 6). c) 7). b) 8). d) 9). b) 10). d)


For More General Awareness Quiz – Click Here