General Awareness Quiz – For Railway/SSC Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC Exams Set-43:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.



1).Which movement got the support both from Hindus and Muslims?
a)    Non Cooperative Movement
b)    Quit India Movement
c)    Champaran Satyagraha
d)    Anti – Partition Movement

2).Peaty soils are found mostly in
a)    Bihar
b)    Odisha
c)    Kerala
d)    Gujarat

3).Which countries are linked by the Khyber Pass?
a)    India and Pakistan
b)    India and Afghanistan
c)    Afghanistan and Pakistan
d)    Afghanistan and Tajikistan

4).Which of the following is a cold ocean current?
a)    Humboldt current
b)    Brazil current
c)    Oyashio current
d)    Canary current

5).Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines?
a)    Splash
b)    Sheet
c)    Rill
d)    Gully

6).Which of the following states is not likely to benefit from the Sardar Sarvor Project?
a)    Andhra Pradesh
b)    Gujarat
c)    Rajasthan
d)    Madhya Pradesh

7).In which of the following states of India, English is the official Language?
a)    Tamil NAdu
b)    Nagaland
c)    Kerala
d)    Odisha

8).The Presidential Government operates on the principal of
a)    Division of Powers between Centre and States
b)    Centralisation of Powers
c)    Balance of powers
d)    Separation of powers

9).Which of the following exercised the most profound influence in farming the Indian Constitution?
a)    British Constitution
b)    US Constitution
c)    Irish Constitution
d)    The Government of India Act, 1935

10).Who is empowered to transfer a Judge from one High Court to another Hight Court?
a)    Chief Justice of India
b)    President of India
c)    Law Minister of India
d)    The Union Cabinet

Answers:                         
1). a) 2). c) 3). c) 4). a) 5). d) 6). a) 7). b) 8). d) 9). d) 10). a)


  For More General Awareness Quiz – Click Here