General Awareness Quiz – For Railway/SSC Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC Exams Set-42:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.

1).What can the President do if a state fails to comply with the Directives of the Central Government?
a)    He can dissolve State Legislative and order fresh elections
b)    He can declare the breakdown of constitutional machinery in the state and assume responsibility for the governance of the state
c)    He can send paramilitary forces to the state to secure compliance
d)    Any of the above

2).A money bill passed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within
a)    10 days
b)    14 days
c)    20 days
d)    30 days

3).A ‘ Transfer Income’ is an
a)    Income which is not produced by any production process
b)    Income taken away from one person and give over to another
c)    Unearned income
d)    Earned income

4).If the change in demand for a commodity is at a faster rate than change in the price of the commodity then the demand is
a)    Perfectly inelastic
b)    elastic
c)    perfectly elastic
d)    inelastic

5).Which of the following are not fixed costs?
a)    Rent on land
b)    Municipal taxes
c)    Wages paid to workers
d)    Insurance charges

6).The sale proceeds of the Government Bonds come under the budget head of
a)    Revenue Receipts
b)    Current Expenditure
c)    Capital Outlay
d)    Capital Receipts

7).The term utility means
a)    Usefulness of a commodity
b)    The satisfaction which a commodity yields
c)    The service which a commodity is capable of remaining
d)    None of the above

8).The total sum of the goods and service produced within a country in a year minus depreciation is called the
a)    Gross National Product
b)    Net National Product
c)    Gross Domestic Product
d)    Net Domestic Product

9).a tax that takes away a higher proportion of one’s income as the income rses is termed as
a)    Progressive tax
b)    Proportional tax
c)    Regressive tax
d)    Indirect tax

10).The bar at the top of the Window that bears the name of the Window is known as
a)    Status bar
b)    Control Panel
c)    Menu Bar
d)    Title Bar

Answers:                         
1). b) 2). b) 3). a) 4). b) 5). c) 6). d) 7). b) 8). d) 9). a) 10). d)

  For More General Awareness Quiz – Click Here