General Awareness Quiz – For Railway/SSC Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC Exams Set-40:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.
  
1).Who will be eligible to subscribe for Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojna?
a)    Age 18 to 70
b)    Age 21 to 70
c)    Age 15 to 60
d)    Age 30 to 60

2). Mast cells secrete
a)    heparin
b)    myoglobin
c)    histamine
d)    haemoglobin

3).Honey bee and wasp grouped under class
a)    insecta
b)    crustacea
c)    diplopoda
d)    arachmida

4).RNA differs from DNA in having
a)    thymine
b)    uracil
c)    adenine
d)    guanine

5).The yellow and orange colour of fruits and flowers are mainly due to
a)    leucoplasts
b)    chloroplast
c)    aleuroplast
d)    chromoplast

6).The ability of the eye to see in the dark is due to the production of a purple pigment known as
a)    carotene
b)    rhodopsin
c)    iodopsin
d)    retinene

7).The transverse nature of light is shown by
a)    refraction of light
b)    reflection of light
c)    interference of light
d)    polarization of light

8).When a bottle of scent is kept open in a corner of a room its dour is felt in all parts of the room. This is due to the phenomenon of
a)    evaporation
b)    vaporisation
c)    diffusion
d)    sublimation

9).Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.
List I
List II
      A.   Joule
1.    Current
      B.   Ampere
2.    Power
      C.   Watt
3.    Work
      D.   Volt
4.    Potential difference
      E.   Calorie
5.    Heat

Codes          A B C D E
a)    3 1 2 4 5
b)    1 2 3 4 5
c)    4 3 2 1 5
d)    1 3 2 4 5

10).The rate of loss of heat by a hot body depends upon
a)    Its radiating area
b)    Its temperature
c)    Its nature of radiating surface
d)    All of these factors

Answers:                         
1). a) 2). c) 3). a) 4). b) 5). d) 6). d) 7). d) 8). c) 9). a) 10). d)

  For More General Awareness Quiz – Click Here