General Awareness Quiz – For Railway/SSC Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC Exams Set-39:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.

1). Grassland is called ‘Pampas’ in
a)    Africa
b)    South America
c)    The United kingdom
d)    The USA
2). The coastal part of water bodies of the oceans which is structurally part of the mainland of the continents is called
a)    Isthumus
b)    Oceanic ridge
c)    Continental shelf
d)    Caspian Sea
3). The International Date Line passes through
a)    Red Sea
b)    Bering Strait
c)    Palk Strait
d)    Caspian Sea
4). Which one among the following is a ‘hot spot’ for biological diversity in India?
a)    Western Ghats
b)    Sundarbans
c)    Chilika Lagoon
d)    Eastern Ghats
5). The longest river of Peninsular India is
a)    Narmada
b)    Godavari
c)    Mahanadi
d)    Cauvery
6). Mangrove forests in India are confined to
a)    Himalayan Foothills
b)    Riyer Valleys
c)    Western Ghats
d)    Deltaic Coasts
7). How are legislative excesses of Parliament and Assemblies checked?
a)    Intervention from President / Governor
b)    No confidence motions
c)    Judicial review
d)    General elections
8). Under the Directive Principles of State Policy, upto what age of the children, they are expected to be provided free and compulsory education?
a)    14 yr
b)    15 yr
c)    16 yr
d)    18 yr
9). Why was the Simon Commission boycotted by the Indians?
a)    It did not include any Indian as a member
b)    If did not have any women member
c)    It was appointed before the stipulated time
d)    It refused to meet prominent Indian Leaders
10). The declaration of Constitutional Emergency in an Indian State has to be approved by the Parliament within a period of
a)    2 months
b)    4 months
c)    6 months
d)    12 months

Answers:
1).b)   2).c)   3).b)   4).a)   5).b)   6).d)   7).c)   8).a)   9).a)   10).a)  

  For More General Awareness Quiz – Click Here