General Awareness Quiz – For Railway/SSC Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC Exams Set-41:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.


1).The phenomenon of radio activity is associated with
a)    Emission of electrons
b)    Emission of spectra
c)    Fusion of nucleus
d)    Decay of the nucleus

2). The manufacture of iron from iron ore involves the process of
a)    oxidation
b)    reduction
c)    fractional distillation
d)    electrolysis

3).The compound having the molecular formula C2H4O2 is an
a)    acid
b)    aldehyde
c)    alkali
d)    ether

4).Temporary hardness of water is due to the presence of
a)    nitrates of calcium and magnesium
b)    chlorides of calcium and magnesium
c)    bicarbonates of calcium and magnesium
d)    sulphates of calcium and magnesium

5).Gelatin is used as ingredient in the manufacture of ice-cream. This is due to
a)    to stabilize the colloid and prevent crystal formation
b)    to prevent the formation of colloid
c)    to give color to the colloid
d)    to give flavor to the colloid

6).During burning of fuels, carbon and hydrogen present in the fuels are
a)    converted into carbon dioxide and water vapour
b)    released into the atmosphere
c)    absorbed by the surroundings
d)    converted into alkanes

7).Which dynasty succeeded the Chalukyas in the Western India?
a)    Cholas
b)    Kaktiyas
c)    Pallavas
d)    Rashtrakutas

8).Name of the later Gupta ruler who had performed the Ashwamedha Yagya (horse sacrifice) and assumed the imperial title of Maharajadhiraj?
a)    Skandagupta
b)    Mahasena Gupta
c)    Adityasen
d)    Kumaragupta II

9).What did the Hunter Committee appointed by the Viceroy probe?
a)    Bardoli Satayagraha
b)    Khailafat Agitation
c)    Jallianwala Bagh Tragedy
d)    Chauri Chaura incident

10).Who were the three eminent statesmen who started the Non – aligned Movement
a)    Jawaharlal Nehru, Anwar Sadat, Soekarno
b)    Jawaharlal Nehru, Chou Enlai, Kwame Nkrumah
c)    Jawaharlal Nehru, Fidel Castro, Marshal Tito
d)    Jawaharlal Nehru, Garnal Abdul Nasser, Marshal Tito

Answers:                         
1). d) 2). b) 3). a) 4). c) 5). a) 6). a) 7). d) 8). c) 9). c) 10). d)


  For More General Awareness Quiz – Click Here