Economics and Commerce –GK Quiz for SSC/RRB Exam

Economics and Commerce –
Economics and Commerce –GK Quiz for SSC/RRB Exam Set-30:
List of Important GK questions from Economics and Commerce for SSC exam were given here. Candidates those who are all preparing for SSC, RRB Exam and all other competitive exams can use this material.

1).The maximum investment limit for small scale industries has been reduced to
a)    Rs. 60 lakh
b)    Rs. 10 lakh
c)    Rs. 1 crore
d)    Rs. 3 crore

2).Which of the following committees was assigned to recommend reforms in the Insurance Sector?
a)    Chelliah Committee
b)    Rakhi Committee
c)    Nadkarni Committee
d)    Malhotra Committee

3).The National Income Estimates of India are prepared by
a)    Central Statistical Organization
b)    Indian Statistical Institute
c)    Ministry of Finance
d)    National Sample Survey

4).The Industrial Investment Bank of India was earlier known as the
a)    IDBI
b)    IRDA
c)    IRBI
d)    BIFR

5).Which of the following states has the highest growth rate of population (1981 – 91)?
a)    Bihar
b)    Orissa
c)    Rajasthan
d)    Nagaland

6).Which of the following is not a non – plan expenditure?
a)    Subsidies
b)    Central Assistance for States and UT plans
c)    Defence Expenditure
d)    Interest Payment

7).The National Development Council is mainly concerned with
a)    Approval of five – year plans
b)    Implementing community development programmes
c)    Approving and assessing major development project in India
d)    Implementing state plans

8).A special economic zone is set up at
a)    Kochi
b)    Kandla
c)    Positra
d)    None of these

9).The term fiscal deficit means
a)    Revenue receipts minus expenditure
b)    Total receipts minus expenditure
c)    Revenue receipts minus defence expenditure
d)    Total receipts minus interest payments on external debt.

10).Value – added tax is
a)    Tax on final consumption collected at the consumption stage
b)    An ad-valorem tax on final consumption collected at the manufacturing level
c)    A special tax levied by stated on products from other states
d)    An ad-valorem tax on domestic final consumption collected at all stages between production and the point of final sale.

Answers:                         
1). c) 2). d) 3). a) 4). c) 5). d) 6). b) 7). a) 8). c) 9). b) 10). d)



For More Economics Questions - Click Here