Economics and Commerce –GK Quiz for SSC/RRB Exam

Economics and Commerce –
Economics and Commerce –GK Quiz for SSC/RRB Exam Set-31:
List of Important GK questions from Economics and Commerce for SSC exam were given here. Candidates those who are all preparing for SSC, RRB Exam and all other competitive exams can use this material.

1).In India the co – operative movement was initiated in the sector of
a)    Agriculture credit
b)    Marketing of agriculture products
c)    farming
d)    consumer goods production

2).Taxation and the government’s expenditure policy are dealt under the
a)    Fiscal policy
b)    Budget
c)    Trade policy
d)    Monetary policy

3).Real national income denotes
a)    Net factor income
b)    National income at current prices
c)    National income at constant prices
d)    Per capita income

4).India’s first private telephone service was launched in 1998 at
a)    Mumbai
b)    New Delhi
c)    Indore
d)    Kochi

5).Which of the following is not an indirect tax?
a)    Sales tax
b)    Entertainment tax
c)    Customs duties
d)    Land revenue

6).The Budget deficit means
a)    Difference between all receipts and all the expenditure
b)    Fiscal deficit less interest payments
c)    The excess of total expenditure including loans net of lending over revenue receipts
d)    Difference between revenue receipts and revenue expenditure

7).Moral Suasion and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are instruments of
a)    Monetary Policy
b)    Trade Policy
c)    Fiscal Policy
d)    Budget

8).The system of value added taxation is applicable to
a)    Income tax
b)    Estate duty
c)    Taxes on agriculture
d)    Excise duties income

9).The National Stock Exchange functions from
a)    Kolkata
b)    Mumbai
c)    New Delhi
d)    Nagpur

10).The exports of India
a)    Have not shown much of a change since 1960 - 61
b)    Comprise mainly of agro – based products
c)    Are confined to a few items
d)    Are spread over several commodity groups

Answers:                         
1). a) 2). a) 3). b) 4). c) 5). d) 6). a) 7). a) 8). d) 9). b) 10). d)

For More Economics Questions - Click Here