Science - Physics GK Quiz - for SSC/FCI Exam

Science - Physics GK Quiz - for SSC/FCI Exam Set-30:
The list of Important Gk Questions from science physics were given here. Candidates those who are all preparing for SSC / FCI and All other competitive examination can use this material.

1). Nib of a pen is split keeping in view the phenomenon of
a)    Osmosis
b)    Diffusion
c)    Capillarity
d)    Cohesion
2). Which among the following substances is most commonly used in a transistor?
a)    Copper
b)    Silicon
c)    Ebonite
d)    Silver
3). The dimensions of which among the following physical quantities are not equal?
a)    Momentum and Impulse
b)    Pressure and young’s elastic coefficient
c)    Energy and Angular momentum
d)    Force constant and Surface tension
4). Electromotive force exhibits-
a)    Force
b)    Work
c)    Momentum
d)    None of these
5). How many electrons are there in an element of atomic number 14?
a)    7
b)    14
c)    0
d)    20
6). Which among the following does not get deflected in a magnetic field?
a)    Proton
b)    Cathode rays
c)    Alpha particle
d)    Neutron
7). What will be the angle of dip at the magnetic equator?
a)    90o
b)    0o
c)    45o
d)    30o
8). In the instruments that produce heat by the effect of current, wire of which among the following substances is used?
a)    Constantan
b)    Manganin
c)    Nichrome
d)    Aluminium
9). Which among the following statement is incorrect?
a)    Principle of Uncertainty – Heisenberg
b)    Duality of matter – De- Broglie
c)    Photo electric equation – Einstein
d)    None of these
10). The force acting between two electric charges is related with
a)    Amphere’s law
b)    Coulomb’s law
c)    Faraday’s law
d)    Ohm’s law

Answers:
1).c)    2).b)    3).c)   4).b)   5).c)   6).d)   7).b)   8).c)   9).d)   10).b)  


Important Science-Physics Questions- Click Here