Science Biology – GK Quiz for SSC/FCI Exam Set-26

Science Biology – GK Quiz for SSC/FCI Exam
Science Biology – GK Quiz for SSC/FCI Exam Set-26:
The lists of Important GK Questions from Biology were given here for SSC and all other competitive Exams. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

1). Culex chiefly transmits _______ person to person.
a)    Roundworm
b)    Filarial worm
c)    Cholera
d)    Plasmodium


2). Aedes mosquito rests in __________.
a)    Fertile lands
b)    Wooded area
c)    Deserts    
d)    Plant sap   

3). The disease transmitted by Aedes mosquito is ______.
a)    AIDS   
b)    Yellow fever
c)    typhoid
d)    malaria

4).Phlebotomus shows a characteristic of _______ movement.
a)    Spinning    
b)    rotating
c)    hopping
d)    oscillotory

5). Mouth part in female phlebotomus are adapted for _______ to take blood from man.
a)    Piercing   
b)    injecting
c)    sucking
d)    draining

6). Female Phlebotomus spreads _________.
a)    malaria
b)    typhoid
c)    leishmaniasis
d)    jaundice

7). Bed bugs feed only on ________.
a)    Watery fluid   
b)    Blood
c)    Tissues
d)    Plant juices

8). Bed bug bits often resulting in ________.
a)    malaria
b)    jaundice
c)    typhoid
d)    allergic reaction 

9).  Bed bugs bite may lead to _______ and _______ deficiency.
a)    Iron / calcium
b)    Iron / haemoglobin
c)    Protein / calcium    
d)    Vitamin / minerals

10). Head louse serves as a vector for _______, _______ and ________.
a)    Typhus / Trench fever / Relapsing
b)    Jaundice / Typhoid / Fever
c)    Malaria / Viral Fever / Jaundice
d)    Brain Fever / Typhoid / Jaundice

Answers:                         
1). b) 2). c) 3). b) 4). b) 5). a) 6). b) 7). c) 8). d) 9). c) 10). a)


People Also Visited: