Science Biology – GK Quiz for SSC/RRB Exam

Science Biology – GK Quiz
Science Biology – GK Quiz for SSC/FCI Exam Set-29:
The lists of Important GK Questions from Biology were given here for SSC and all other competitive Exams. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.


1).In milk, fat content is reduced during
a)    monsoons
b)    winter
c)    summer
d)    none of these

2).The colour of cow’s milk is slightly yellowish due to the presence of
a)    ribulose
b)    xanthophyll
c)    riboflavin
d)    carotin

3).Which of the following is most important for the growth of children up to the age of 14?
a)    milk
b)    vitamins
c)    protein
d)    fat

4).The country that leads in life expectancy for both males and females is
a)    CIS
b)    UK
c)    USA
d)    Japan

5).The total fertility rate refers to
a)    Total number of children a women has borne
b)    Magnitude of family size
c)    Total number of persons in a family
d)    The number of live births in a family

6).The largest part of most diets is made up of
a)    carbohydrates
b)    lipids
c)    proteins
d)    nucleic acid

7).Which one of the following wave lengths of light is most effective in photosynthesis?
a)    orange
b)    green
c)    yellow
d)    blue

8).It is not advisable to sleep under a tree at night because of the
a)    release of carbon monoxide
b)    release of carbon dioxide
c)    release of more oxygen
d)    release of less oxygen

9).In case of cardiac arrest, what should be the most primary step/
a)    mouth – to – mouth respiration
b)    cardiac message
c)    to call a doctor
d)    none of these

10).Honey is formed by
a)    worker bees in the nectarines of flowers
b)    the selective absorption of fructose by worker bees from juicy plants and its processing in their guts
c)    the action of digestive juices of worker bees on nectar collected from flowers
d)    worker bees from juicy plants

Answers:                         
1). c) 2). c) 3). a) 4). d) 5). a) 6). a) 7). d) 8). b) 9). b) 10). c)


For More Science(Biology) Questions: Click Here