Practice Reasoning Questions with answers-SSC/FCI Exam

Practice Reasoning Questions with answer
Practice Reasoning Questions with answers Set-38:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC/FCI Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1).In a retail shop, there were 54 cupboards. In each cupboard, 28 racks were made. In each rack 10 boxes were kept. In each box 4 shirts were packed. One day 500 boxes were sold and 250 boxes were purchased. How many shirts were there on that day?
a)    59,360
b)    59,580
c)    59,480
d)    60,380

2).If > denotes + , < denotes - , + denotes /, ^ denotes ×, - denotes =, × denotes > and = denotes < , choose the correct statement of the following.
a)    13 > 7 < 6 + 2 = 3 ^ 4
b)    9 > 5 > 4 – 18 + 9 > 16
c)    9 < 3 < 2 > 1 × 8 ^ 2
d)    28 + 4 ^ 2 = 6 ^ 4 + 2

3).Mahesh is ‘60’ years old. Ram is ‘5’ years junior to Mahesh and ‘4’ years senior to Raju. The younger brother of Raju is Babu and he is ‘6’ years junior to him. What is the age difference between Mahesh and Babu?
a)    18 years
b)    15 years
c)    13 years
d)    06 years

4).In a certain code language Sue Re Nik means ‘ she is brave’ , Pi Sor Re Nik means “ ‘she is always smiling’ and Sor Re Zhi means ‘ is always cheerful’. What is the code used for the word ‘ smiling’?
a)    Nik
b)    Re
c)    Pi
d)    Sor

5).(15 / 20) / (4 / 5) × ( 2 / 3) × (8 / 5) = ?
a)    0
b)    1
c)    3
d)    5

6).If 1 + 4 = 9, 2 + 8 = 18, 3 + 6 = 15 then 7 + 8 = ?
a)    41
b)    23
c)    30
d)    32

7).If PKROK is coded as 72962 and KRRPK as 29972 then how can NJMLZ be coded?
a)    74314
b)    91572
c)    51430
d)    45176

8).If ‘ FATHER’ is coded as ‘HCVJGT’ then how can ‘ SHIP ‘ be coded as: 
a)    TIJQ
b)    UJKR
c)    THKR
d)    UKJR

9).From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word. REPUTATION
a)    PONDER
b)    REQUIRE
c)    RETIRE
d)    TUTOR

10).Find the hidden meaningful word from the coded alphabets if the alphabets are in reverse order.
a)    11, 15, 26, 13 , 22
b)    15, 11, 22, 26, 13
c)    11, 22, 15, 13, 26
d)    26, 22, 15, 13, 11

Answers:                         
1).c ) 2).b ) 3).b ) 4). c) 5).b ) 6). b) 7).c ) 8). b) 9). d) 10). a)

Solution:
1). Total numbers shirts = 54 × 28 × 10 × 4 = 60,480
            Total number of shirts sold effectively = ( 500 × 4) – ( 250 × 4)
            = 2000 – 1000 = 1000
            Total numbers of shirts in the shop of that day = 60,480 – 1000 = 59,480
Answer: c)
2).
> ⇒ +
< ⇒ -
+ ⇒ +
^ ⇒ ×
- ⇒ =
× ⇒ >
= ⇒ <


Option a)
13 > 7 < 6 + 2 = 3 ^ 4
⇒ 13 + 7 – 6 / 2 < 3 × 4
⇒ 13 + 7 – 3 < 12
⇒ 20 – 3 ≮ 12
Option b)
9 > 5 > 4 – 18 + 9 > 16
⇒ 9 + 5 + 4 = 18 / 9 + 16
            ⇒ 18 = 2 + 16
Option c)
9 < 3 < 2 > 1 × 8 ^ 2
            ⇒ 9 – 3 – 2 + 1 > 8 × 2
            ⇒ 5 ≮ 16
Option d)
28 + 4 ^ 2 = 6 ^ 4 + 2
⇒ 28 / 4 × 2 < 6 × 4 / 2
⇒ 7 × 2 ≮ 6 × 2
Answer: b)
3). Age of Mahesh = 60 years
            Age of Ram = 60 – 5 = 55 years
            Age of Raju = 55 – 4 = 51 years
            Age of Babu = 51 – 6 = 45 years
            Age difference between Mahesh and Babu = 60 – 45 = 15 years
Answer: c)
4).  








It is clear that the code for ‘smiling’ is ‘Pi’
Answer: c)
5). (15 / 20) / (4 / 5) × ( 2 / 3) × (8 / 5) = ?
            ? = (15 / 20) × (5 / 4) × ( 2 / 3) × (8 / 5) = 1
Answer: b)
6). 1 + 4 = 9 ⇒ 1 + ( 4 × 2) = 9
            2 + 8 = 18 ⇒ 2 + ( 8 × 2) = 18
            3 + 6 = 15 ⇒ 3 + ( 6 × 2) = 15
Similarly,
            7 + 8 ⇒ 7 + ( 8 × 2)
            ⇒ 7 + 16 = 23
Answer: b)
7). P = 16 ⇒ 1 + 6 = 7
            K = 11 ⇒ 1 + 1 = 2
            R = 18 ⇒ 1 + 8 = 9
            O = 15 ⇒ 1 + 5 = 6
Now,
            N = 14 ⇒ 1 + 4 = 5
            J = 10 ⇒ 1 + 0 = 1
            M = 13 ⇒ 1 + 3 = 4
            L = 12 ⇒ 1 + 2 = 3
Answer: c)
8).


Answer: b)
9). There is no ‘D’ letter in the given word. Therefore, the word PONDER cannot be formed.
There is no ‘Q’ letter in the given word. Therefore, the word REQUIRE cannot be formed.
There is no ‘R’ letter in the given word. Therefore, the word RETIRE cannot be formed.
R EP UT A T I O N = TUTOR
Answer: d )
10). Alphabets in reverse order
Z
Y
X
W
V
U
T
S
R
Q
P
O
N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

M
L
K
J
I
H
G
F
E
D
C
B
A
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26

11        15        26        13        22
  ↓         ↓         ↓         ↓         ↓
P         L            A         N         E

15        11        22        26        13
  ↓         ↓         ↓         ↓         ↓
L          P           E         A         N

11        22        15        13        26
  ↓         ↓         ↓         ↓         ↓
P         E           L          N         A

26        22        15        13        11
  ↓         ↓         ↓         ↓         ↓
A         E           L          N         P
Answer: a )


 For More Practice Reasoning Questions - Click Here