Practice Aptitude Questions (Data Interpretations) With Solutions

Practice Aptitude Questions (Arithmetic
Practice Aptitude Questions (Data Interpretations) With Solutions Set-59:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for SSC/FCI Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


Directions ( 1 – 3 ) : The following graph shows the expenditure incurred in bringing a book by a magazine publisher. Study the graph and answer these questions.


1).What should be the central angle of the sector for the cost of the paper?
a)    57.6°
b)    54.4°
c)    56.7°
d)    54.80°

2).If the miscellaneous charges are Rs. 6000, the cost of paper is
a)    Rs. 12,000
b)    Rs. 18,000
c)    Rs. 15,000
d)    Rs. 24,000

3).If 5500 copies are published, miscellaneous expenditure amount to Rs. 1848, find the cost price of 1 copy
a)    Rs. 10.40
b)    Rs. 9.40
c)    Rs. 12.40
d)    Rs. 8.40

Directions ( 4 – 5 ) : The pass percentage for an examination in a school is shown in the adjoining bar diagram for males and females separately for four years. Study the diagram and answer the questions.

4).The maximum percentage of students passed in the year is
a)    2007
b)    2008
c)    2009
d)    2010

5).The year in which the difference of pass percentage between male and female is maximum, is
a)    2010
b)    2009
c)    2008
d)    2007

Directions ( 6 – 7 ): The adjacent histogram show the average pocket money received by 60 students for a span of one month. Study the diagram and answer the questions

6). Maximum number of students received pocket money between
a)    50 - 80
b)    140 - 170
c)    80 - 110
d)    110 - 140

7).The number of students who received pocket money upto Rs. 140 is
a)    20
b)    32
c)    48
d)    56

Directions ( 8 – 10 ) : Shown below is the multiple bar diagram depicting the changes in the roll strength of a college in four faculties from 2001 – 02 to 2003 – 04.
Study the above bar diagram and answer the questions

8).The percentage of students in Science faculty in 2001 – 2002 is
a)    30.2%
b)    26.9%
c)    27.8%
d)    29.6%

9).The percentage of students in Law faculty in 2003 – 04 is
a)    14.8%
b)    18.5%
c)    15.6%
d)    16.7%

10).Percentage of increase in Science students in 2003 – 04 over 2001 – 2002 is
a)    75%
b)    50%
c)    150%
d)    66(2 / 3)%

Answers:                         
1). a) 2). d) 3). d) 4).c ) 5). d) 6). a) 7). c) 8).d ) 9). c) 10).b )

Solution:

1). ∵ 100 % = 360°
            ∴ 16% = (360 / 100) × 16 = 57.6° 
Answer:  a)

2). 4% = Rs. 6000
            ∴ 16% = (6000 / 4) × 16 = Rs. 24000
Answer: d)

3). Miscellaneous expenditure on one copy = Rs. 1848 / 5500
∴ 4% = (1848 / 5000) × (100 / 4) = Rs. 8.40
Answer: d )

4). Year 2009 = passing percentage = 45 (everyone)
Answer: c)

5). Difference in 2007 = 45 – 15 = 30%
Answer: d)

6). Pocket money Rs. (50 – 80) = 20 students
Answer: a)

7). Required number of students = 20 + 12 + 16 = 48
Answer: c)

8). Total students in 2001 – 2002 = 1350
            ∴ Required percentage = (400 / 1350) × 100 = 29.6
Answer: d )

9). Total students in 2003 – 04 = 1600
∴ Required percentage = (250 / 1600) × 100 = 15.6%
Answer: c)

10). Required percentage increases = [(600 – 400) / 400] × 100 = 50%
Answer: b)

People also Visited: