Practice Aptitude Questions (Arithmetic) With Solutions Set-56

Practice Aptitude Questions (Arithmetic) With Solutions Set-56:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for SSC/FCI Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1). The selling price of a video game is Rs. 740 and the discount allowed is 7.5%. The marked price of the video game is 
a)    Rs. 600
b)    Rs. 700
c)    Rs. 800
d)    Rs. 900

2).In selling an article, the single discount equivalent to two successive discounts of 25% and 5% is
a)    28.75%
b)    30%
c)    27.5%
d)    26%

3).To gain 8% after allowing a discount of 10% by what percent cost price should be hiked in the list price?
a)    95
b)    11%
c)    18%
d)    20%

4).Two vessels A and B contain milk and water mixed in the ratio 4 : 3 and 2 : 3. The ratio in which these mixtures be mixed to form a new mixture containing half milk and half water is
a)    7 : 5
b)    6 : 5
c)    5 : 6
d)    4 : 3

5).The ratio between sumit’s and Prakash’s age at present is 2 : 3. Sumit is 6 years younger than Prakash. The ratio of Sumit’s age to Prakash’s age after 6 years will be

a)    2 : 3
b)    1 : 2
c)    4 ; 3
d)    3 : 4

6). A milkman makes 20% profit by selling milk mixed with water at Rs. 9 per litre. If the cost price of 1 litre pure milk is Rs. 10, then the ratio of milk and water in the said mixture
a)    3 : 1
b)    4 : 1
c)    3 : 2
d)    4 : 3

7).Average age of 8 men is increased by 3 years when two of them whose ages are 30 and 34 years are replaced by 2 persons. What is the average age of the 2 years?
a)    24 years
b)    32 years
c)    44 years
d)    48 years

8).The average age of a family of 10 members is 20 years. If the age of the youngest member of the family is 10 years, then the average age  of the members of the family just before the birth of the youngest member was approximately
a)    27.14 years
b)    12.5 years
c)    14.28 years
d)    11.11 years

9).The average of four consecutive even numbers is 15. The 2nd highest number is
a)    12
b)    18
c)    14
d)    16

10).A man sells two chairs at Rs. 120 each and by doing so gains 25% on one chair and loses 25% on the other. His loss on the whole in Rs. is
a)    20
b)    16
c)    25
d)    30

Answers:                         
1).c ) 2). a) 3).d ) 4).a ) 5). d) 6). a) 7).c ) 8).d ) 9).d ) 10).b )

Solution:
1). Maked price = [100 / (100 – 7.5)] × 740
   = (740 × 100) / 92.5 = Rs. 800
Answer: c )
2). Single equivalent discount = { 25 + 5 – [(25 × 5) / 100] }%
            = (30 – 1.25)% = 28.75%
Answer: a)
3). Let the cost price be Rs. 100 and marked price be Rs.  x
            ∴ (x × 90) / 100 = 108
            9x / 10 = 108
            x = (108 × 10) / 9 =120
            ∴Required percentage = 20%
Answer: d)
4).
Mixture – I                              Mixture – II
4/7                                           2/5
                    1/2
(1/2)-(2/5)                               4/7 – 1/2
= (5 – 4) / 10 = 1 / 10            = (8 – 7) / 14 = 1 / 14
∴Required ratio = 1/10 : 1/14 = 7 : 5
Answer: a )
5). Sumit’s present age = 2x years
            Prakash’s present age = 3x years
            ∴ 3x – 2x =6
             x= 6
            ∴Required ratio = ( 2 × 6 + 6) : (3 × 6 + 6)
            = 18 : 24
            = 3 : 4
Answer: d )
6). Milk : Water = K : 1
            ∴ S.P. = (K +1) × 9
            C.P. = 10 K
            Gain = 9 – K
            Gain% = [(9 – K) / 10K ] × 100
            [(9 – K) / 10K ] × 100 = 20
            90 – 10K = 20K
            30K = 90
            K = 3
            ∴ Ratio = 3 : 1
Answer: a)
7). Sum of the ages of two new persons
            = 30 + 34 + 3 × 8
            = 88 years
            ∴Required average
            88 / 2 = 44 years
Answer: d)
8). Sum of the present ages of 10 members
            = 20 × 10 = 200 years
            Total age of 9 members 10 years ago = 100 years
            ∴Required average = 100 / 9 = 11 (1 / 9 ) years
Answer: d )
9). x + x + 2 + x + 4 + x + 6
            = 15 × 4
            4x + 12 =60
            4x = 60 – 12 = 48
            x = 48 / 4 = 12
Answer: d )
10). C.P, of first chair
            = (100 / 125) × 120 = Rs. 96
            C.P, of second chair
            = (100 / 75) × 120 = Rs. 160
∴ Loss = 160 + 96 – 240 = Rs.16
Answer: b)


   People Also Visited: