### Previous year Practice Reasoning Questions with Answers

Previous year Practice Reasoning Questions with Answers Set-23:
Important Practice Reasoning Questions for SSC CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1).ABE : 8 :: KLO : ?
a)    37
b)    39
c)    38
d)    36

2).STY : PIG :: BYRE : ?
a)    Eagle
b)    Cow
c)    Tiger
d)    Hen

3).Patrol : Security :: Insurance : ?
a)    Money
b)    Policy
c)    Saving
d)    Risk

4).ADBC : EHFG :: IJKL : ?
a)    MOPN
b)    MPNO
c)    ORPQ
d)    MPON

5).From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word
Given: IMPASSIONABLE
a)    IMPASSABLE
b)    IMPOSSIBLE
c)    IMPASSIVE
d)    IMPASSION

6).Ashok’s mother was 3 times as old as Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok.How old is Ashok today?
a)    10 years
b)    15 years
c)    20 years
d)    25 years

7).Only one meaningful word can be formed by rearranging the letter of the given jumbled word. Find out the word.
Given: MUSPOPAPOTIH
a)    METAMORPHIC
b)    PHILANTROPIST
c)    HIPPOCAMPUS
d)    HIPPOPOTAMUS

8).In a row of boys, Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?
a)    19
b)    31
c)    33
d)    34

9).M is the son of P, Q is the granddaughter of O, and who is the husband of P. How is M related to O?
a)    Son
b)    Daughter
c)    Mother
d)    Father

10).A bus leaves Delhi with half the number of women as men. At Meerut, ten men got down and five women got in. Now there are equal number of men and women. How many passengers boarded the bus initially at Delhi?
a)   36
b)   45
c)   15
d)   30

1). c) 2). b) 3). d) 4). b) 5). c) 6). a) 7). b) 8). a) 9). c) 10). d)

Explanations for the Above Practice Reasoning Questions:

1). A+B+E=1+2+5 =8
Similarly K+L+O =11+12+15 =38
2). The resting place of pig is called sty. Similarly,the resting place cow is called Byre.
3). In order to ensure security,police or defence personnel patrol the area. Similarly , to cover risk,insurance is done.
4).

5). There is no ‘v’ letter in the given word.
6). Suppose the present age of Ashok is A years and that of his mother is M years.
5 years ago
3(A-5)=(M-5)
→3A-15=M-5
→3A-M=0…………..(i)
After 5 years,
2(A+5) =(M+5)
→2A+10=M+5
2A-M =-5…………….(ii)
From equations(i) and (ii)
A=15 years.
7). Meaningful word→HIPPOPOTOMUS
8).
| → (7th) Srinath-------Venket (12th) ← |
If They interchange their possition Sri goes 22nd place.
Total number of boys in the row =22+12-1 =33
9). O is the husband of P.M is the son of P.
10).Supppose the number of women boarded the bus at Delhi is x.
Therefore, the number of men =2x
According to question,
2x-10=x+5
→2x-x =10+5
x=15
Total number of passing boarded the bus initially =3x =3×15 =45