Practice Reasoning Questions(Related Word/letter/Number) with Answers

Practice Reasoning Questions with answer
Practice Reasoning Questions(Related Word//letter/Number) Set-28:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC CHSL Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

Directions(1-10): Select the related letter / word / number from the given alternatives.

1). Frog : Amphibian : : Whale : ?
a)    Fish
b)    Reptile
c)    Amphibian
d)    Mammal

2). Giant : Dwarf : Genius ?
a)    Wicked
b)    Gifted
c)    Idiot
d)    Short

3). Moon : Chandrayan : : Mars : ?
a)    Apple
b)    Aryabhata
c)    Mangalyan
d)    Bhaskara

4). Germany : Mark : : Morocco : ?
a)    Dollar
b)    Lira
c)    Dirham
d)    Kroon

5). LJHF : USQO : : QOMK : ?
a)    QPSR
b)    PNMK
c)    VTRP
d)    YXWU

6). COUNTRY : FRXQWUB : : EXAMINE : ?
a)    HAPDLQH
b)    HADPLQH
c)    HAHPLDQ
d)    GBQDVWB

7). Red Blood Cells : Erythrocytes : : White Blood Cells : ?
a)    Thrombocytes
b)    Lymphocytes
c)    Monocytes
d)    Leucocytes

8). If BAT = CUB, CAT =
a)    DBU
b)    BUD
c)    DBV
d)    None of these

9). 7 : 56 : : 9 : ?
a)    63
b)    81
c)    90
d)    99

10). 20 : 6 : : 40 : ?
a)    10
b)    14
c)    8
d)    12

11). 3 : 11 : : 7 : ?
a)    22
b)    29
c)    51
d)    18

12). 6 : 18 : : 4 : ?
a)    2
b)    6
c)    8
d)    16

Answers:
1). d)  2). c)  3). c)  4). c)  5). c)  6). b)  7). d)  8). a)  9). c)  10). c)  11). c)  12). c)  


For more Practice Reasoning Questions: Click Here