SSC CHSL -Practice English Questions (Error spot) with Explanation Set-72

 Practice English Questions (Error spot)
SSC CHSL -Practice English Questions (Error spot) with Explanation Set-72:
English Practice questions were given here with explanations. Candidates those who are preparing for SSC and all competitive exams can use this tips.

     Directions (Q.1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e. (Ignore errors of punctuation, if any.)

1).
a)    In FY15, India largest public, sector/
b)    non-life insurer notched out/
c)    a premium growth of/
d)    about twelve per cent/
e)    No error



2).
a)    Reserve Bank Governor R Rajan has received a death threat/
b)    via an email bearing the name of/
c)    terror outfit ISIS following which his security/
d)    has been steeped up /
e)    No error



3).
a)    A new scheme for interest subvention for farmers /
b)    is having worked out/
c)    though it may take some time some time /
d)    the RBI Said in a notification /
e)    No error



4).
a)    The highly toxic air that we breathe, specially/
b)    in the metropolitan cities /
c)    is the fallout of rapid development/
d)    without a care for the environment /
e)    No error



5).
a)    Unlike China who has already attained/
b)    a high level of economic development and is poised /
c)    to enter the developed nations’ club/
d)    India is still a developing nation /
e)    No error



     Directions (Q.6-10): In the following questions, a sentence has been given with some of its part in bold. To make the sentence grammatically correct, you have to replace the bold part with the correct alternative given below. If the sentence is correct as it is, given 5) as you answer (i.e. No correction required).

6).Military helicopters are old but have not outlived their lives.
a)    Outlived its life
b)    Outlived their life
c)    Outliving their lives
d)    Outliving its life
e)    No correction required



7).A discussion on ‘Make in India’ is not complete without talking stock of the workforce on the ground
a)    Not completed if not
b)    Not completed from
c)    Not completed until
d)    Incomplete unless
e)    No correction required



8).If some of the state has best practice it is good to learn from them
a)    States have best practises
b)    State has best practise
c)    States have best practices
d)    States has best practice
e)    No correction required



9).Vishwanathan Anand and Sachin Tendulkar are icons who have helped us navigate from a simple time to a more complicated world
a)    Simple time to a more
b)    Simple time to no
c)    Simpler time to a more
d)    Simple time to mere
e)    No correction required



10).If we cocoon us from feedback, and then we will never be able to improve our capability
a)    Ourself into
b)    Ourselves through
c)    Us by
d)    Ourselves from
e)    No correction required



Answers:                                 
1). b)   2). e)   3). b)   4). a)   5). a)   6). b)   7). e)   8). c)   9). a)   10). d)


People Also Visited: