SSC CHSL- Practice Aptitude Questions With Solutions Set-40

SSC CHSL- Practice Aptitude Questions
SSC CHSL- Practice Aptitude Questions With Solutions Set-40:
Important Aptitude Questions for SSC CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


Directions(1-5): The following pie-chart shows the expenditure incurred on the construction of a house in a city. Study the chart and answer the following questions.



1). The mean of the expenditure is on
a)    Brick
b)    Cement
c)    Steel
d)    Labour
2). The ratio of expenditure on steel, Cement and bricks is
a)    2 : 4 : 3
b)    4 : 2 : 3
c)    3 : 2 : 4
d)    4 : 3 : 2
3). The highest expenditure in percentage is
a)    40%
b)    30%
c)    45%
d)    60%
4). What part of expenditure on labour is in respect of total expenditure?
a)    3/10 part
b)    5/8 part
c)    ¼ part
d)    7/18 part
5). Of the total expenditure the percentage of expenditure on steel and bricks together is
a)    90%
b)    20%
c)    25%
d)    30%

Direction (6-10): Study the following bar graph carefully and answer the questions.
Survey of the number of working and non-working women over the years.




6). The number of non-working women in the year 2010 was approximately (correct up to an integer) what percent of total number of working as well as non-working women in that year?
a)    23%
b)    25%
c)    29%
d)    31%
7). What is the ratio of numbers of working women to the non-working women in the year 2009?
a)    7 : 4
b)    4 : 7
c)    2 : 3
d)    3 : 2
8). What is the ratio of number of women working in the year 2006 to the number of women working in the year 2010?
a)    5 : 17
b)    17 : 5
c)    17 : 10
d)    10 : 17
9). In which year was the difference between the number of working and non-working  women the highest?
a)    2007
b)    2008
c)    2009
d)    2010
10). In which year or years, the difference between the number of working and non-working women the lowest?
a)    2006 and 2007
b)    2007 and 2008
c)    Only 2006
d)    Only 2007

Answers:
1). b) 2).a) 3).b) 4).c) 5).c) 6).c) 7).a) 8).d) 9).d) 10).a)  

Solutions for the above aptitude Questions:
1). Corresponding angle of average expenditure
360o / 5 = 72o = cement
Answer: b)
2). Required ratio = 36 : 72 : 54 = 2 : 4 : 3
Answer: a)
3). 360o = 100%
108o = (100 / 360) × 108 = 30%
Answer: b)
4). 360o = 1
90o = 90/360 = ¼
Answer: c)
5). Required percent = [(36+54) / 360] × 100 = 25%
Answer: c)
6). Required percentage = 35 / (85+35) × 100
= 35 / 120 × 100 = 29 %
Answer: c)
7). Required ratio = 70 : 40 = 7 : 4
Answer: a)
8). Required ratio = 50 : 85 = 10 : 17
Answer: d)
9). Difference in 2010 = 85 – 35 = 50 million
Answer: d)
10). It is obvious from the graph
Answer: a)