SSC CHSL- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-44

  Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SSC CHSL- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-43:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for SSC CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

     Directions (Question.01-06): Study the following graph and answer the given questions:
     Profit Earned by Three Companies over the Years (in Rs crore)

  




1).Approximately what is the average profit earned by company B over the given years?
a)    Rs 97 crore
b)    Rs 146 crore
c)    Rs 120 crore
d)    Rs 132crore
e)    Rs 107 crore


2).What is the ratio of the total profit earned by all three companies in 2007 to that in 2011 respectively?
a)    3:4
b)    4:7
c)    3:5
d)    4:5
e)    2:3


3).The total profit of all the three companies together was maximum in which of the following years among the given years?
a)    2010
b)    2011
c)    2009
d)    2008
e)    2012


4).Approximately what is the percentage increase in profit earned by company C from 2007 to 2011?
a)    25
b)    15
c)    20
d)    65
e)    40


5).The total profit earned by company A in 2011 and company C in 2012 together by company C in 2012 together was approximately what per cent of the profit earned by company A in 2007?
a)    288
b)    144
c)    100
d)    30
e)    264


6).The percentage increase in profit from the preceding year was maximum in case of which of the following companies?
a)    A only
b)    C only
c)    B only
d)    Both A and B
e)    Both A and C


     Directions (Questions.07-12): Study the following pie-charts and the information given below them carefully and answer the questions given below.

       



7).Total number of D and A type garments in store I is approximately double the number of which type of garments in store II?
a)    B
b)    A
c)    E
d)    C
e)    F


8).What is the total no. of C type of garments in both the store together?
a)    1008
b)    3276
c)    2610
d)    3770
e)    3610


9).The difference in the numbers of which type of garments two stores in maximum?
a)    B
b)    D
c)    E
d)    C
e)    A


10).The number of D type garments in store I is more than that in store II by what per cent approximately?
a)    40
b)    20
c)    25
d)    35
e)    15


11).The number of E type garments in store I is approximately what per cent of the number of B type garments in store II?
a)    42
b)    58
c)    68
d)    32
e)    46


12).What is the average of A, B and C type of garments in store I?
a)    2016
b)    6058
c)    1028
d)    1648
e)    4126


Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). e)   4). e)   5). a)   6). a)   7). b)   8). e)   9). d)   10). e)  11).c)  12. a)

Check here below for Detailed Solution for the above questions:


1). Average profit earned by B
=(90)+(110)+(120)+(140)+(105)+(135)/6
=700/6
=116.66=120 cr
Answer: c

2).Required ratio=(80+90+85)/(115+105+120)
=255/340
=51/68 =3/4 =3:4
Answer: a

3).Obvious from the graph
Answer: e

4).Required % increase= (120-85)/85×10
=35/85×100=41.17=40%
Answer: e

5).Total profit by Company A and C together in 2011 and 2012 respectively
=115+115= Rs. 230 crore
Profit earned by Company A in 2007
= Rs. 80 crore
Required % = 230/80×100=287.5 = 288%
Answer: a

6).For Company A from 2009-10
= (130-90)/90 × 100 = (40/90) × 100 =44.44%
For company C from 2008-09
= (120-85)/85×100 =3500/85 = 41.17%
Answer: a

7). Total no. of garments of D and A type in Store I= (19+16)/100×12600=4410
Total no. of garments of F type in Store II
= (27×14500)/100 = 27×145 =3915
Similarly, A = 15 × 145 = 3915
B = 14 × 145 = 2030
C = 18 × 145 = 2610
D = 12 × 145 = 1740
E = 14 × 145 = 2030
Required answer should be closest to (4410 ÷ 2) = 2205
Hence, D and A type garments in Store I is double the garments of A type of Store II.
Answer: b

8).Total no. of garments of C type
=8×126+18×145 = 1008+2610 = 3618
Answer: e

9). In Store I total no. of garments of A type=19×126=2394
B type = 21×126=2646
C type = 8×126=1008
D type = 16×126=2016
E type = 11×126=1386
F type = 25×126=3150
Hence the difference between Store I and II in C type garment is maximum.
(Using solutions of Question 7)
Difference = 2610 – 1008 = 1602
Answer: d

10). Required % = (2016-1740)/1740×100
=(276/1740)×100 = 15.86% = 15%
Answer: e

11).Required % = (1386/2030) × 100 = 68.27%
=68
Answer: c

12). Required average = (2394+2646+1008)/3
=6048/3 = 2016

Answer: a