SSC CHSL- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-38

SSC CHSL- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-38:
Important Aptitude Questions for SSC CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


     Directions (Q.1-5): Study the following graph carefully and answer the questions given below:
     Number (in hundred) of tourist spots in different states





1).What is the approximate average number of tourist spots in all the states together?
a)    4200
b)    5700
c)    4900
d)    4500
e)    4400



2).The number of tourist spots in State J is what per cent of the total number of tourist spots in all the states together?
a)    5.7%
b)    2.4%
c)    8.66%
d)    3.4%
e)    6.9%



3).The highest increase in the number of tourist spots in two consecutive states is what per cent of the lowest increase in two consecutive states?
a)    2000%
b)    18.5%
c)    1900%
d)    19%
e)    None of these



4).If Rs. 1 is charged for visiting spot A, Rs. 2 for visiting spot B and so on, a person has to pay how much money to visit all the tourist spots?
a)    Rs. 166
b)    Rs. 50
c)    Rs. 85
d)    Rs. 66
e)    None of these



5).The number of tourist spots in State E is what per cent more/less than the number of tourist spots in State G?
a)    29%
b)    27%
c)    15%
d)    12%
e)    None of these


    

Directions (Q.6-10): Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
     Amount of fuel consumed by five different vehicles to cover a distance from P to Q




6).What is the ratio of the fuel consumed by vehicle B to that consumed by vehicle D?
a)    43:96
b)    31:68
c)    2:5
d)    1:2
e)    None of these



7).What is the average fuel consumed by all the vehicles together?
a)    412.6 liters
b)    410 liters
c)    378 liters
d)    360.6 liters
e)    None of these



8).An instrument is attached to each vehicle which saves 10% of the fuel. Of which two vehicles the ratio of the fuel consumed to reach the destination is 200:209?
a)    B, D
b)    A, C
c)    A, B
d)    C, E
e)    None of these



9).If the price of the fuel is Rs. 69 per liter then the average amount invested in all the vehicles is close to the amount invested in which vehicle?
a)    D
b)    C
c)    B
d)    A
e)    None of these



10).The increase in fuel consumption is the lowest for which two consecutive vehicles?
a)    (B, C)
b)    (A, B)
c)    (C, D)
d)    Can’t be determined
e)    None of these



Answers:                         
1). a) 2). b) 3). c) 4). d) 5). e) 6). a) 7). e) 8). d) 9). e) 10). c)

Check Below for Detailed Solutions of the above Aptitude Questions:



1.    The average number of tourist spots
= (20+30+15+55+85+72+62+33+8+11+68)÷11
= 459÷11 ≈ 42 hundred = 4200
Answer: a

2.    Required percentage = 11/459×100 ≈ 2.4%
Answer: b

3.    The highest increase is from J to K = 68-11 = 57
The lowest increase is from I to J = 11-8 = 3
Required % = 57/3 ×100 =1900%
Answer: c

4.    The required sum = 1+2+3+ …. +11
= 11×12/2 = Rs. 66
Answer: d

5.    Required % = (85-62)/62 ×100 = (23×100)/62
= 37.09%
Answer: e

6.    The required ratio = 215:480 = 43:96
Answer: a

7.    Total fuel consumed by all the vehicles
= 295+215+400+480+418 = 1808 liters
Average amount of fuel consumed
= 1808÷5 = 361.6 liters
Answer: e

8.    After attaching the instrument now the vehicle will consume fuel as under:
A = 2950 – 29.50 = 265.5 liters
B = 2150 – 21.50 = 293.5 liters
C = 400 – 40 = 360 liters
D = 480 – 48 = 432 liters
E = 418 – 41.8 = 376.2 liters
Now, ratio of C to E = 360 : 376.2
= 3600:3762 = 200:209. Hence the ratio of vehicle C to E = 200:209
Answer: d

9.    The price is the same, so we need to calculate only the quantity. Now, average consumption
= [295+215+400+480+418] / 5
= 1808/5 = 361.6
Hence there is no vehicle which is close to 361.6
Answer: e

10. There are only two cases of increase in the consumption:
From B to C = (185/215)×100 ≈ 86%
From C to D = (80×100)/400 = 20%
Hence for C to D it is the lowest.
Answer: c