SSC CHSL- Practice Aptitude Questions (Arithmetic) With Solutions Set-43

 Practice Aptitude Questions (Arithmetic)
SSC CHSL- Practice Aptitude Questions (Arithmetic) With Solutions Set-43:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for SSC CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1). A and B working separately can do a piece of work in 9 and 15 days respectively. If they work for a day alternately, with A beginning, then the work will be completed in
a)    10 days
b)    11 days
c)    9 days
d)    12 days

2). Ram left 1/3 of his property to his widow and 3/5 of the remainder to his daughter. He gave the rest to his son who received Rs.6400. How much was his original property worth?
a)    Rs.16000
b)    Rs. 32000
c)    Rs. 24000
d)    Rs. 1600

3). The marked price of a saree is Rs.200. After allowing a discount of 20% on the marked price, the shopkeeper makes a profit of Rs.16. Find the Gain percent.
a)    11 1/9%
b)    9 1/11%
c)    11%
d)    8%

4). The marked price of an item is twice of cost price. For a gain of 15%, the discount should be
a)    7.5%
b)    20.5%
c)    32.5%
d)    42.5%

5). Two numbers are in the ratio 3:5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ration 12:23. The small number is
a)    27
b)    33
c)    49
d)    55

6).Two pipes A and B can fill a tank in 36 min and 45 min. respectively. Another pipe C can empty the tank in 30 min. First A ans\d B are opened. After 7 minutes
a)    39 min
b)    46 min
c)    40 min
d)    45 min

7). A total profit of 3600 as to be distributed amongst A, B and C such that A:B = 5:4 and B:C =8:9. The share C in the profit is
a)    Rs.1200
b)    Rs.1500
c)    Rs.1650
d)    Rs.1700

8). A man sold his watch at a loss of 5%. Had he sold it for 56.25 more, he would have gained 10%. What is the cost price of the watch (in Rs.)?
a)    370
b)    365
c)    375
d)    390

9).The population of a village increases by 5% annually. If its present population is 4410, then its population 2 years ago was
a)    4500
b)    4000
c)    3800
d)    3500

10). A is twice  as fast as B and B is thrice as fast as C is. The Journey covered by C in 1 ½ hours will be covered by A in
a)    15 min
b)    20 min
c)    30 min
d)    1 hour

Answers:
1). b)   2). c)   3). a)   4). d)   5). b)   6). b)   7). a)   8). c)   9). b)   10). a)  

Solutions will be provide soon..