**:**

__SSC CHSL- Practice Aptitude Questions With Solutions Set-41__
Important Aptitude Questions for SSC CHSL Exam was given here with
solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this
material.

1). One litre of pure alcohol is added to 8
litres of 30% alcohol solution. The percentage of water in the solution is

a)
41.74%

b) 37.77%

c) 30%

d) 40%

2).
If A : B = 2 : 3, B : C = 4 : 5 and C : D = 7 : 6, find the ratio of A : C.

a) 3 : 7

b) 7 : 4

c) 3 : 5

d) 8 : 15

3).
If three-fourths two-thirds of one-sixth of a number is 180, what is 250% of
that number?

a) 2160

b) 4800

c) 5400

d) None of these

4).
A shopkeeper sells two articles for Rs.4500 each at no profit no loss on the
whole business. If he earned 25% profit on the first item then the loss on the second
items will be

a) 15%

b) 20%

c) 25%

d) 16(2/3) %

5).
Which equivalent discount of the following is the greatest?

a) 10%, 20%, 30%

b) 20%, 10%, 30%

c) 30%, 20%, 10%

d) All are the same

6).
A sum of money amounts to Rs.1150 in 3 years and Rs.1250 after 5 years at the
same rate of simple interest. Find the percentage rate of interest per annum.

a) 6% per annum

b) 5% per annum

c) 10% per annum

d) 8% per annum

7).
Find the compound interest on Rs.5000 at 8% per annum for 2 years compounded
half-yearly.

a) Rs.849.29

b) Rs.1698.58

c) Rs.424.60

d) Rs.212.30

8).
40 men working 14 hours per day dig a well in 24 days. How many hours should 48
men work per day to dig double of the well in 28 days?

a) 40 hours/day

b) 10 hours/day

c) 15 hours/day

d) 20 hours/day

9).
Three pipes can fill a cistern in 15 minutes, 30 minutes and 45 minutes
respectively. These pipes are opened alternately for 1 minute each, beginning
with the first pipe. In what time will the cistern be full?

a) 24 (6/11) minutes

b) 9 (1/11) minute

c) 13 (1/11) minute

d) 14 (4/11) minute

10).
The radius of a car’s wheel is70 cm. The car is running at a speed of 32 kmph.
Find the number of rotations of the wheel per minute. You are not expected to calculate
the approximate value.

a) 60

b) 50

c) 121

d) 100

__Answers:__**1).b) 2).d) 3).c) 4).d) 5).d) 6).b) 7).a) 8).d) 9).a) 10).c)**

__Solutions for the above aptitude Questions:__
1). Volume of
solution – 8 litre Alcohol = 30%

Amount of
alcohol = (8 × 30) / 100 = 2.4 litres

Amount of
Water = (8- 2.4) = 5.6 litres

Now, Volume
of solution = (8+1) litres = 9 litres

Amount of
alcohol = (2.4 + 1)litres = 3.4 litres

Required % =
(3.4/9)×100 = 37.77%

**Answer: b)**

2). A : B =
2:3

B : C = 4:5

C : D = 7:6

A = 2×4×7 =
56

B=3×4×7 = 84

C= 3×5×7 =
105

D=3×5×6 = 90

Thus, A : C =
56 : 105 = 8 : 15

**Answer: d)**

3). Let the
number be x,

Then, x × ¾ ×
2/3 × 1/6 = 180

X = (180×4×3×6)
/ (3×2) = 2160

Now, 250% of
2160 = (2160×250)/100 = 5400

**Answer: c)**

4).

SP of each
item = Rs.4500

Now, % profit
on one item = 25%

CP of one
item = 4500/125 × 100 = Rs.3600

Sum of both
items CP = Sum of both items

SP = (4500 +
4500) = Rs.9000

CP of other
item = (9000-3600) = Rs.5400

SP = Rs.4500

Loss = CP –
SP = (5400-4500) = Rs.900

Required %
loss = loss/ CP × 100 = 900/5400 × 100 = 16 (2/3)%

**Answer: d)**

5).

Equivalent
discount of 10%, 20% and 30% = 100 – 100 × 90/100 × 80/100 × 70/100

= 100- 50.4 =
49.6

Now in case
of (B) – 20%, 10% and 30% - equivalent discount is = 100 – 100 × 80/100 ×
90/100 × 70/100 =49.6%

Hence, all
equivalent discounts are the same.

**Answer: d)**

6).

Amount after
3 years = Rs.1150

Amount after
5 years = Rs.1250

Interest for
2 years = Rs.(1250-1150) = Rs.100

Interest for
1 year = Rs.50

Simple
interest for 3 years = Rs.(50×3) = Rs.=150

Amount =
Rs.1150

Principal =
(1150-150) = Rs.1000

Rate =
(Interest × 100) / (Principal × Time)

= (150×100) /
(1000×3) = 5% pa

**Answer: b)**

7).

Principal =
Rs.5000

Rate of
interest = 8% pa

= 8%/2 half
–yearly = 4% half-yearly

Time = 2
years

Time will be
double = 2 × 2 years = 4 years

CI =
Principal { [ 1+(r/100)

^{n}] – 1 }
= 5000 { [
1+(4/100)

^{4 }] -1 }
= 5000 { [ (
(100+4) /100 )

^{4 }] -1 }
=5000 { [
(26/25)

^{4 }] -1 }
=5000 { [
456976 / 390625

^{ }] -1 }
= 5000 ×
66351/390625 = Rs.849.29

**Answer: a)**

8).

In first
case, men (M

_{1}) = 40
Hours (H

_{1}) = 14 hr/day
Days (D

_{1}) = 24 days, work = W_{1 }= 1
In second
case, men (M

_{2}) = 48, H_{2 }= x hr/day
D

_{2}= 28 days, work (W_{2}) = 2
Now, (M

_{1}× D_{1}× H_{1}) / W_{1 }= (M_{2}× D_{2}× H_{2}) / W_{2}
Or, (40×14×24)
/ 1 = (48×x×28)/2

Or, 48 × x ×
28 = 40 × 14 × 28 = 40 × 14 × 24 × 2

Or, x= (40×14×24×2)/(48×28)

x= 20
hours/day

**Answer: d)**

9).

In 1 minute
first pipe will fill (1/15) part

In 2

^{nd}minute second pipe will fill (1/30) part.
In 3

^{rd}minute third pipe will fill (1/45) part.
In 3 minute
they will fill (1/15 + 1/30 + 1/45) = (6+3+2)/90 part = 11/90 part

11/90 part is
filled by three pipes in 3 minutes

11/90 part is
filled by three pipes in (3/11) × 90

= 270/11
minutes = 24(6/11) minutes

**Answer: a)**

10).

Car’s wheel’s
radius = 70 cm

Circumference
of the wheel = 2πr = 2 × 22/7 × 70 cm = 440 cm = 4.40 m

Car’s speed =
32 kmph

Distance
covered in minute = 32000/60 m

Number of
rotations per minute = (Distance covered
in 1 minute) / circumference

= 32000 / ( 60 × 44 ) = 121.21
rotations/minute

≈ 121

**Answer: c)**

__People Also Visited:__