SSC CHSL - Indian Constitution and Polity GK Question and Answers Set-30

Indian Constitution and Polity
SSC CHSL - Indian Constitution and Polity GK Question and Answers Set-30:
The list of Indian Polity GK Questions is given here for SSC /FCI and all other competitive Exams. Those who are all preparing for the SSC Exams can use this Material


1). Which one of the following is NOT guaranteed by the Constitution of India?
a)    Freedom to own, acquire and dispose of property
b)    Freedom to move freely throughout the territory of India
c)    Freedom to assemble peacefully and without arms
d)    Freedom to practice any trade or profession
2). The authority to specify as to which castes shall be deemed to be Scheduled Castes rests with the
a)    President
b)    Government
c)    Prime Minister
d)    National Commission for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes
3).The questions whether any and if so what advise was tendered by the Council of Ministers to the President
a)    Shall not be inquired into by any court
b)    May be inquired into by any of the High Courts
c)    Shall be inquired into by the Supreme Court only
d)    May be inquired into by either House of Parliament
4).Decision on questions as to disqualifications of membership of either House of Parliament rests with the
a)    Election Commission on the recommendations of the Speaker/Chairman
b)    House of Parliament Concerned
c)    Chief Justice of India
d)    President after consultation with the Election Commission
5).What is the maximum possible strength of the Legislative Assembly of a State?
a)    400 members
b)    425 members
c)    500 members
d)    545 members
6). Disqualification on the ground of defection for a Member of Parliament will not apply
a)    In case of split in the original political party to which concerned member is elected
b)    If he has voluntarily given up his membership of a political party
c)    If he abstains from voting in the House contrary to the direction of the political party
d)    If a nominated member of a House joins a political party after six months
7). The Rajya Sabha has exclusive jurisdiction in
a)    Approving a proclamation of Emergency
b)    Creation and abolition of States
c)    The election of Vice-President
d)    Authorising Parliament to legislate on a subject in the State List
8). The quorum to hold a meeting of the House o State Legislature shall be
a)    Thirty members or one –tenth of total membership whichever is less
b)    One-half of the total membership
c)    One-tenth of total membership of the House
d)    Ten members or One-tenth of total membership of the House, whichever is more
9). Which one of the following shall not be considered an adequate ground for the issue of a proclamation of national emergency?
a)    War
b)    External Aggression
c)    Armed Rebellion
d)    Internal Disturbance
10). Which one of the following is directly related to the Appellate jurisdiction of the Supreme Court?
a)    Appeals made in civil, Criminal and Constitutional Cases
b)    Appeals made in disputes between the Union and a State on one side and other States on the other side
c)    Adjudication of disputes between the Union and the States
d)    Adjudication of disputes between the States
Answers:

1).a)   2).a)   3).a)   4).d)   5).c)   6).b)   7).d)   8).d)   9).d) 10).a)   

People Also Visited: