General Awareness Quiz – For SSC CHSL / FCI Exams Set-29

General Awareness Quiz –
General Awareness Quiz – For SSC CHSL / FCI Exams Set-29:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and FCI Exams. Candidates those who are all preparing for ssc and other competitive exams can use this material.

1). Who called the newspapers “The Bible of Democracy” ?
a)    Lindsay
b)    Ernest Barker
c)    Herman Finer
d)    Walter Lippmann


2). ‘Sovereignty’ is derived from Superanu which is
a)    A French word
b)    A Latin word
c)    A Greek word
d)    None of these

3). The diseases caused by virus include
a)    Measles, Small-pox, Mumps, Rabies
b)    Measles, Syphilis, Rabies, Cholera
c)    Polio, Syphilis, Chicken-pox, Mumps
d)    Cholera, Tuberculosis, Meningitis, Syphilis

4). Which one of the following combinations is correct?
a)    Brassica – Liliaceae
b)    Allium cepa – Cruciferae
c)    Acacia – Caesalpiniaceae
d)    Pyrethrum – Compositae

5). Mahavira preached in which language ?
a)    Apbhransh
b)    Magadhi
c)    Ardha-Magadhi
d)    Suraseni

6). Buddha can pest be described as a/an
a)    Agnostic
b)    atheist
c)    Theist
d)    Materialist

7). Which are the four major languages of the Dravidian family?
a)    Marathi – Kannada – Malayalam – Telugu
b)    Bangla – Tamil – Kannada – Malayalam
c)    Malayalam – Bangla – Marathi – Tamil
d)    Tamil – Telugu – Kannada – Malayalam

8). Lanolin, a fatty substance used in manufacturing of cosmetic is obtained from
a)    Horse
b)    Sheep
c)    Cattle
d)    Pig

9). Law of Exclusive Economic Zone is related to
a)    Dairying
b)    Agriculture
c)    Industry
d)    Fishing

10). Which of the atmospheric layers prevent penetration of great amounts of ultraviolet radiation
a)    Troposhere
b)    Lonoshere
c)    Ozonosphere
d)    Stratosphere

Answers:
1).d)   2).b)   3).a)   4).d)   5).c)   6).a)   7).d)   8).b)   9).d)   10).c)       


People Also Visited: