Reasoning Practice Questions (Mixed Questions) with Explanations

Practice Reasoning Questions with answer
Reasoning Practice Questions (Mixed Questions) with Explanations Set-20:
List of Practice Reasoning questions and answer are given here for SSC / FCI exams and all other competitive exams.

1).Find out the set of numbers amongst the four sets of numbers given in the alternative, which is the most similar to the numbers given in the questions?
 Given: (6, 30, 90)
a)    6, 24, 86
b)    7, 42, 218
c)    6, 24, 70
d)    8, 48, 192


2).Arrange the following in the meaningful /logical order:
I. Exhaust     II. Night            III. Work          IV. Sleep   V. work
a)    13524
b)    35142
c)    35124
d)    35214


Directions(3-6): In each of the following questions ,a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given one that will complete the series.
3). 3, 4, 7, 11, 18, 29, ______?
a)    31
b)    39
c)    43
d)    47


4). AGMSY, CIQUA, EKQWC, _______, IQUAG, KQWCI
a)    GMSYE
b)    FMSYE
c)    GNSYD
d)    FMYES


5). 975, 864, 753, 642, _________.
a)    431
b)    314
c)    531
d)    532


6). 8, 24, 12, ______, 18, 54
a)    28
b)    36
c)    46
d)    38


Directions(7-10): In each of the following questions, select the related letters/ word/ numbers from the given alternatives.

7). ACEG : SUWY :: BDFH : ?
a)    TVZX
b)    RTZV
c)    TVXZ
d)    RTVZ


8). M/AC : N/AD :: O/AE : ?
a)    P/AF
b)    Q/AB
c)    P/AC
d)    R/AD


9). 5 : 27 :: 9 : ?
a)    83
b)    81
c)    36
d)    18


10). 6 : 11 :: 11 : ?
a)    6
b)    17
c)    20
d)    30

Answers:                         
1). d) 2). c) 3). d) 4). a) 5). c) 6). b) 7). c) 8). a) 9). a) 10). c)

Explanations:


SOLUTIONS
1). 6×5 =30,
30×3=90
8×6 =48,
48×4 =192
Answer: d)
2). Meaningful order of the words:
   III.Day→V.work→I.Exhaust  II.→Night→IV.Sleep
Answer: c)
3). 3+1 =4,
3+4=7,
4+7=11,
7+11=18
11+18 =29,
18+29 =47
Answer: d)


9). 5×5+2 =27
   Similarly, 9×9+2 =83
Answer: a)
10). 6×2-1 =11
      Similarly, 11×2-2 =20
Answer: c)

For more Practice Reasoning Questions: Click Here