SSC CHSL- Aptitude Data Interpretation Practice Questions (With Solutions) Set-36

SSC CHSL- Aptitude Data Interpretation Practice Questions (With Solutions)
SSC CHSL - Aptitude Data Interpretation Practice Questions (With Solutions) Set-36:
List of Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

     Directions (Questions.01-06): Refer to the graph and answer the given questions.
     Expenditure (in Rs. thousand) of three businessmen during 5 given years.
                              



NOTE: I. PROFIT= Income –Expenditure
NOTE: II. PERCENTAGE PROFIT= (Profit/Expenditure) ×100

1).If C’s income in 2008 was Rs. 3, 69,000, what was the per cent profit in the particular year?
a)    23
b)    33
c)    19
d)    26
e)    28


2).What is the ratio of the total expenditure of all the given businessmen together in 2005 to the total expenditure of all the given businessmen together in 2007?
a)    16 : 13
b)    14 : 11
c)    8 : 7
d)    10 : 7
e)    12 : 11


3).If the per cent profit earned by all the given businessmen together in 2006 was 45, what was the total income of the all given businessmen together in that particular year? (in Rs. thousand)
a)    1640
b)    1680
c)    1820
d)    1780
e)    1740


4).Expenditure of businessman A increased by what per cent from 2004 to 2008?
a)    112×8/13
b)    108×6/13
c)    120×1/13
d)    118×2/13
e)    115×5/13


5).What is the average expenditure of businessman B among all the given years together? (In Rs thousand)
a)    426
b)    438
c)    448
d)    422
e)    434


6).If expenditure of businessman A, B, and C increased by 5%, 6% and 12% respectively from 2008 to 2009 then what was the total expenditure of A, B, and C together in 2009? (In Rs thousand)
a)    1453
b)    1417
c)    1401
d)    1393
e)    1381


     Directions (Questions.07-11): This question consists of a question and two statements numbered I and II below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the questions.

7).What is the total no. of students (male and female) in the class?
I. The average weight of the students of the class is 61.08 kg. The average weight of the male students is 63 kg and the average weight of the female students is 59 kg. The difference between the number of male students and the number of female students in the class is 3.
II. The ratio of the number of male students to the number of female students in the class is 13: 12.
a)    The data in  statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II
b)    The data either statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question.
c)    The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question
d)    The data in statement II alone are sufficient to answer in question while the data in statement I
e)    The data in both the statements I and II together are sufficient to answer the question.


8).What is the present age of Meera?
I. The ratio of the present age of Meera and her mother is 7:16.
II. The ratio of ½ of Meera’s present age to 1/8 of mother’s present age is 7:4
a)    The data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question.
b)    The data in both the statements I and II together are sufficient to answer the question.
c)    The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
d)    The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II
e)    The data in both the statements together are not sufficient to answer the question.


9).What is the length of the diagonal of a rectangle?
I. The length of the rectangle is 120% more than its breadth.
II. The perimeter of the rectangle is 32m. The difference between the length and the breadth of the rectangle is 6m.
a)    The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
b)    The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I.
c)    The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II
d)    The data in both the statements I and II together are sufficient to answer the question.
e)    The data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question.


10).What is the value of sum of square of two numbers?
I. The sum of both the numbers is 128
II. The HCF and LCM of the two numbers are 8 and 504 respectively.
a)    The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
b)    The data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question.
c)    The data in both the statements I and II together are sufficient to answer the question.
d)    The data in statement II alone are sufficient to answer the question white the data in statement I
e)    The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II


11).What is the cost price of a table?
I. The per cent profit made when the table is sold for Rs. 1054 is twice as much as when it is sold for Rs. 952.
II. The marked price of the table is Rs. 1105. If a discount of 20% is given on the marked price, the profit gained is 4%
a)    The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
b)    The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I.
c)    The data in both the statements I and II together are sufficient to answer the question.
d)    The data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question.
e)    The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II


Answers:                                 
1). a)   2). c)   3). e)   4). e)   5). a)   6). c)   7). a)   8). e)   9). b)   10). c)   11).b)

Check here below for Detailed Solution for the above questions:


1).C’s profit in 2008 = 36900 – 300000 = Rs 69000
Profit% = 69000/300000×100=23%
Answer: a

2).Required ratio = 490+330+220/160+310+440
=1040/910 = 8:7
Answer: c

3).Total income of all the businessmen in 2006 = (540+230+430) ×145/100
=1200×145/100 = Rs. 1740 thousand.
Answer: e

4).Required % increase = 560-260/260 ×100
=300/260 × 100 = 3000/26 = 1500/13= 115×5/13
Answer: e

5).Average expenditure of B
=340+490+540+310+450/5
=2130/5 =Rs. 426 thousand
Answer: a

6).Total expenditure of Company A, B and C together in 2009
= 560×105/100+ (450+106)/100 + (300+112)/100 = 588 + 477 + 336
= Rs. 1401 thousand
Answer: c

7).From I. Let the no. of male students be x and no. of female students by y.
Then, x – y = 3
Or, x = y+3……… (i)
Again, total number of student = x + y
(x + y) 61.08 = 63x + 59y…………… (ii)
Putting the value of x in equation (ii), we get (3+2y) 61.08 = 63(x+3) + 59y
Or, 122.16y – 122y= 189 – 183.24= 5.76
Or, o.16y=5.76
Y=576/16=36
X=y+3=36+3=39
Total no. of students in class = 39+36=75
Hence only 1 is sufficient to answer the question.
From II. Total no. of students=13x+12x=25x
But exact no. we can’t determine.
Hence II alone is not sufficient.
Answer: a

8).From I. Let the present age of Meera be 7x
And her mother’s be 16x
From II. (x/2) / (y/8)=7/4
Or, 8x/2y=7/4
Or, 16x=7y
Combining (i) and (ii), we can’t find the present age of Meera.
Answer: e



11).From I. We can’t determine the cost price of the table.
From II. Cost price = 1105×(80/100) ×(100/104)= Rs 850
Hence II alone is sufficient to answer the question.
Answer: b