SSC CGL Mains-Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions) Set-30

SSC CGL Mains-Quantitative Aptitude Practice Questions With Solutions
SSC CGL Mains-Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions) Set-30:
List of Practice Questions for Upcoming SSC CGL Tier II Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material


Directions(01-04): study the following table and answer the questions
Population of a locality from 1988 to 1922
Year
Men
Women
Children
Total
Increase(+)or decrease (-)over proceeding year

1998
65104
60387
-
146947
-

1989
70391
62516
-
-
+(11630)

1990
-
63143
20314
153922
-

1991
69395
-
21560
-
-(5337)
1992
71274
65935
23789
160998
-


1). The number of children in 1988 is
a)    31236
b)    125491
c)    14546
d)    21456



2). The total population in 1989 is
a)    144537
b)    158577
c)    146947
d)    149637



3). Number of children in 1989 is
a)    25670
b)    14040
c)    13970
d)    15702



4). Number of women in 1991 is
a)    57630
b)    56740
c)    52297
d)    62957



Directions(05-09): Study the double bar graph given below
        :No. students participating in the school exhibition in the year 2013 of a particular        
school.
         :No. of students participating in the cultural events of school in the year 2013 of a particular school.






5).The class having maximum numbers of participants in exhibition is
a)    Class IX
b)    Class VIII
c)    Class VII
d)    Class VI



6).The average of the number of students participating in cultural events is
a)    48.75
b)    52.5
c)    45
d)    50



7).The average of the number of students participating in exhibition is
a)    48.75
b)    52.5
c)    45
d)    50



8).The ratio of the participants in exhibition of class IX with the total participants of class IX is
a)    5:7
b)    5:14
c)    1:4
d)    3:5



9).The percentage of students of class VIII participating in cultural event out of total participants of cultural event is
a)    30%
b)    25%
c)    35%
d)    40%



Answers:                         
1). d) 2). b) 3). a) 4). a) 5). a) 6). b) 7). a) 8). c) 9). d)

Check Here the Solution for the Above Aptitude Questions:

1). Number of children in 1988 =146947-(65104+60387)
                                                =146947-125491 =21456
Answer: b)
2). Total population in 1989
   146947+11630 =158577
Answer: b)
3). Total population in 1989 =146947+11630 =158577
    Number of children in 1989=158577-(70391+62516)
                                                     =158577-132907 =25670
Answer: a)
4). Total population in 1991 =153922-5337 =148585
    Number of women in 1991=148585-(69395+21560)
                                                    =148585-90955 =57630
Answer: a)
5). The class having maximum number of participants in exhibition is class IX (75 students).
Answer: a)
6). Average number of students participating in cultural events =(60+45+45+30)/4 =180/4 =45
Answer: c)
7). Average number of students participating in exhibition=(45+30+60+75)/4 =210/4 =52.5
Answer: b)
8). Required ratio =75:(75+30)=75:105 =5:7
Answer: a)
9). Total participants in cultural event = 60+45+45+30 =180
     Required percentage =(45/180)×100 =25%
Answer: b)