Reasoning Quiz from Previous Year Questions for SSC / FCI Exam

Practice Reasoning Questions with answer
Reasoning Quiz from Previous Year Questions for SSC CHSL / FCI Exam Set-19:
List of Practice Reasoning questions and answer are given here for SSC / FCI exams and all other competitive exams.

Directions(1-6): In each of the following questions select the one which is different from the other three choices.
1).
a)    25,36
b)    144,169
c)    100,121
d)    9,64


2).
a)    Heat
b)    Light
c)    Bulb
d)    Electicity


3).
a)    Wave
b)    Current
c)    Tide
d)    Storm


4).
a)    X
b)    Y
c)    H
d)    D


5).
a)    ZKXJ
b)    CMAL
c)    TGRF
d)    FRTK


6).
a)    ABJNM
b)    QRTUZ
c)    IXYOQ
d)    WFGOP


7). Arrange the following words according to the dictionary?
1.    Inventory
2.    Involuntary
3.    Invisible
4.    Investigate
a)    42531
b)    45132
c)    25413
d)    41532


8). Find the next two letters in the given series B C E H L?
a)    XY
b)    MN
c)    QW
d)    OP


9). Which one set of the letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
a_b_a_ _n_bb_a bbn
a)    abnabb
b)    bnbban
c)    bnbbna
d)    babban


10). Which one number is wrong in the given series?
    126,98,70,41,14
a)    98
b)    70
c)    126
d)    41


Answers:                         
1). d) 2). c) 3). c) 4). b) 5). d) 6). c) 7). d) 8). c) 9). b) 10). d)

EXPLANATIONS:

1). Except the number pair 9,64 in all the other perfect square of two consecutive numbers are given.
 25    36
  ↓      ↓
(5)2     (6)2
144   169
   ↓       ↓
(12)2    (13)2
100     121
  ↓         ↓
(10)2    (11)2
But,
  9         64
  ↓         
 (3)        (8)
Answer: d)
2). Bulb is a electrical device while others thrice of different from of energy.
 Answer: c)
3). Except tide, all the other terms are related to both air and water. But tide is a regular rise and fall in the level of sea caused by the attraction of the Moon and Sun
Answer: c)
4). The position of Y in the English alphabet is an odd number.
   X→24, Y→25
  H→8,    D→4
Answer: c)

Answer: d)
6). Except in the letter group IXYOQ. In all the other there is only one vowel. In the letter group IXYOQ there are two vowels.
 Answer: c)
7). Arrangement of the words according to the dictionary.
   (4) Invariable
   (1) Inventory
   (5) Investigate
   (3) Invisible
   (2) Involuntary
8). B +1 C +2 E +3 H +4 L +5 Q +6 W
Answer: c)
9). abbn/abbn/abbn/abbn
Answer: b)
10).126    98   70   42   14
           -28   -28  -28  -28
Therefore the number 41 is wrong in the series.

Answer: d)

For more Practice Reasoning Questions: Click Here