Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions) Set-28

Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions)
Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions) Set-28:
List of Practice Questions for Upcoming SSC CGL Tier II Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material


1).In ABC, two points D and E are taken on the lines AB and BC respectively in such a way that AC is parallel to DE. Then ∆ABC and ∆DBE are
a)    Similar only if D lies outside the line segment AB
b)    Congruent only if D lies outside the line segment AB
c)    Always similar
d)    always congruent



2).The internal bisectors of the angles B and C of a triangle ABC meet at I.
      If ∠BIC = ∠A /2 + X, then X is equal to
a)    60°
b)    30°
c)    90°
d)    45°



3).In a ∆ABC, the medians AD, BE and CF meet at G, then which of the following is true?
a)    AD+BE+CF> ½(AB+BC+AC)
b)    2(AD+BE+CF)>(AB+BC+AC)
c)    3(AD+BE+CF)>4(AB+BC+AC)
d)    4(AD+BE+CF)>3(AB+BC+AC)



4).ST is a tangent to the circle at P and QR is a diameter of the circle. If ∠RPT=50°, then the value of ∠SPQ is
a)    40
b)    60
c)    80
d)    100



5).The greatest number that will divide 729 and 901 leaving remainders 9 and 5 respectively, is
a)    15
b)    16
c)    19
d)    20



6).On simplification,
(1 - ½)(1 - 1/3)(1 - 1/4)……..(1 - 1/n) is equal to
a)    1/n
b)    2/n
c)    2(n-1) / n
d)    1 / n(n-1)



7). Find the sum of first five terms of the following series:
    {1/(1×4)} +{1/(4×7)}+{1/(7×10)}+……..+……
a)    9/32
b)    7/16
c)    5/16
d)    1/210



8). 5349 is added to 3957. Then 7062 is subtracted from the sum. The result is not divisible by
a)    4
b)    3
c)    7
d)    11



9). How many men need to be employed to complete a job in 5 days. If 15 men can complete 1/3 of the job in 7 days?
a)    20
b)    21
c)    45
d)    63



10). The product of all the prime numbers between 80 and 90 is
a)    83
b)    89
c)    7387
d)    598347



Answers:                         
1). c) 2). c) 3). d)  4). a)   5). b)   6). a)  7). c)  8). c)   9). d)  10).c )

 Check here the Solution for above Aptitude Questions:

1).


ABC and BDE are always similar.
Answer: c)
2). BIC =(A/2) + x, Then x=90°
Answer: c)
3). 4(AD+BE+CF)>3(AB+BC+AC)
Answer: d)
4). SPQ =40°
Answer: a)
5). Required number =GCD of(729-9 and (901-5)
                                   =GCD of(720, 896)
    Now720=24×5×9
            896=27×7
    GCD of (720, 896) =24=16
 Required number =16
Answer: b)
6). (1 - 1/2)(1 - 1/3)(1 - 1/4)……(1 - 1/n)
      =1/2.2/3.3/4.4/5…… n-1 /n =1/n
Answer: a)
7). Result = 1/ n(n+3) = 1/3[1/n - 1/n+3]
    1/1×4 +1/4×7 + 1/7×10 + (1/10×13) × (1/13×16)
    =1/3(1/1 - 1/4)+1/3(1/4 - 1/7)+1/3(1/7 - 1/10)+1/3(1/10 - 1/13)+1/3(1/13 - 1/16)
    =1/3[1/1-1/4+1/4-1/7+1/7-1/10+1/10-1/13+1/15-1/16]
     =1/3[1-1/16] =1/3(15/16)=5/16
Answer: c)
8). 5349+3957-7062 =2244
   2244 is not divisible by 7.
 Answer: c)
9). 15 men can complete 1/3 of a job in 7 days.
    →15 men can complete the job in 7×3 =21 days
Now
M1 =15; D1=21
M1=?; D2=5
Formula M1D1=M D2
15×21 =M2×5
   M2=15×21 /5 =3×21 =63 days
Answer: d)
10). Prime members between 80 and 90 are 83 and 89
     Product =83× 89 =7387
Answer: c)

People Also Visited: