Advance Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions) Set-25

Advance Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions)
Advance Quantitative Aptitude Practice Questions (With Solutions) Set-25:
List of Practice Questions for Upcoming SSC CGL Tier II Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material

1). Rs. 860 is divided among A, B and C such that the ratio of A : B=2 : 3 and
B : C = 5 : 6. Find the difference between the amount received by A and that by C.
a)    Rs. 198
b)    Rs. 250
c)    Rs. 160
d)    Rs. 200
e)    Rs. 95



2).If the length and breadth of a rectangle are increased by 15% and 20% respectively, by what per cent does the area of rectangle increase?
a)    57%
b)    38%
c)    29%
d)    41%
e)    49%



3).A man sells an article at 20% gain. If he sells it at 30% gain, he gets Rs. 36 more. Find the cost price of the article.
a)    Rs. 420
b)    Rs. 325
c)    Rs. 285
d)    Rs. 360
e)    Rs. 485



4).Find the equivalent single discount of 20%, 15% and 30% respectively.
a)    52.4%
b)    59.2%
c)    47.8%
d)    42.3%
e)    None of these



5).A certain sum of money becomes Rs. 1300 at 3% pa in 10 years. Find the sum,
a)    Rs. 975
b)    Rs. 1437
c)    Rs. 1000
d)    Rs. 1258
e)    Rs. 1525



6).The difference between CI and SI on a certain sum of money at 20% for 4 years is Rs. 1368. Find the sum.
a)    Rs. 5975
b)    Rs. 4600
c)    Rs. 5300
d)    Rs. 4200
e)    Rs. 5000



7).20 men or 40 women can do a piece of work in 39 days. In how many days will 48 men and 34 women do just double of the work?
a)    21 days
b)    18 days
c)    12 days
d)    15 days
e)    9 days



8).Two pipes A and B can fill a cistern in 30 minutes and 45 minutes respectively. These pipes are opened alternately for 1 minute each, beginning with pipe A. In what time will the cistern be full?
a)    43 minutes
b)    30 minutes
c)    40 minutes
d)    36 minutes
e)    25 minutes



9).The diameter of a wheel is 56 cm. It completes 1000 rotations in 1 minute. Find the speed of the vehicle.
a)    1760m/minute
b)    1375m/minute
c)    2970m/minute
d)    1580m/minute
e)    1820m/minute



10).Two trains 380 meter and 460 meter long are running in opposite directions at the rate of 35 kmph and 55 kmph respectively. In what time will they be clear of each other from the moment they meet?
a)    35.2 minutes
b)    28.6 minutes
c)    33.6 minutes
d)    30.5 minutes
e)    None of these



Answers:                                 
1). c)   2). b)   3). d)   4). a)   5). c)   6). e)   7). c)   8). d)   9). a)   10). c)

Check Below for Detailed Solutions of the above Aptitude Questions:


1).Given ratio A : B = 2 : 3
B : C = 5 : 6
:. A : B : C = 10 : 15 : 18
Now, 43x = 860
:. X=20
A = Rs. 200, B = Rs. 300 and C= Rs. 360
Difference = 18x – 10x = 8x
= 8×20 = Rs. 160
Answer: c

2).Required % increase in area
= 20 + 15 + (20×15)/100 = 38%
Answer: b

3).Let the CP be Rs. 100.
:. SP at 20% profit = Rs. 120
And, SP at 30% profit = Rs. 130
:. Difference of SP = (130-120) = Rs. 10
If the difference of SP is Rs. 10 then CP = Rs. 100
:. If the difference is Rs. 36 then CP = (100/10) × 36 = Rs.360
Answer: d

4).Equivalent discount
= 100-[(100×80)/100] × [(85/100)] × [(70/100)]
= 100 - (238/5)
= 100 - 47.6
= 52.4%
Answer: a

5).Let the amount be A and the sum be P.
Then, A=(P+[(P×r×t)/100])
Or, 1300 = P(I+[(rt/100)])
Or, 1300=P(100+rt)/100
P=(1300×100)/100+(3×10) = (1300×100)/130
= Rs. 1000
Answer: c

6).1368= P[(1+20/100)4-1] – (PRt/100)
Or, 1368=P[(6/5)4 -1-(20×4)/100]
Or, 1368= P[(1296/625)-1-(4/5)]
Or, 1368 = P[(1296-625-500)/625]
Or, 1368 = [P×(171/625)]
Or, P= [(1368×625)/171]
Or, P=Rs. 5000
Answer: e

7).20 men = 40 women
:.1 man = 2 women
:.48 men = 96 women
:.48 men + 34 women = 96+34 = 130 women
:.40 women do a piece of work in 39 days
:.130 women do the same piece work in [(39×40)/130] = 12 days
Answer: c

8).Pipe A fills (1/30) part in 1 minute.
Pipe B fills (1/45) part in 2nd minute.
In 2 minutes the part of the cistern filled = [(1/30) + (1/45)]
 = (5/90) = (1/18)
:.(1/18) part of cistern is filled in 2 minutes
1 part of the cistern will be full in = (18×2) = 36 minutes
Answer: d

9).Circumference of wheel = πd
= [(22/7)×56] = 1.76 meters
:. Distance travelled in 1 minute = (1.76×1000) = 1760 meters
:. Speed = 1760 m per minute
Answer: a

10).Total distance = (380+460) = 840m
:.Relative speed = (35 + 55) kmph
= [(90×5)/18] = 25m/s

Time = 840/25

=33.6 minutes
Answer: c