Practice Reasoning Questions with Explanations for SSC/FCI Exam

Practice Reasoning Questions with answer
Reasoning Questions with Explanations for SSC/FCI Exam Set-8:
The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for SSC CHSL/FCI exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

1).After giving a discount of 15% an article is sold at Rs.2550, what is its marked price?
a)    Rs.3200
b)    Rs.3000
c)    Rs.2900
d)    Rs.3700




2).If + means ÷, - means ×, × means + and ÷ means -, then which of the alternatives is correct?
a)    5 × 8 – 5 + 5 ÷ 1 = 12
b)    55- 2 +10 ÷1 ×5 =16
c)    38÷ 10- 5 +7× 8 =25
d)    10- 12 +2÷ 30 ×1 =10




3).The age of Ram is double as that of Shyam and half as that of Suresh. If the sum of their ages is 70, what is the age of Ram?
a)    20
b)    30
c)    40
d)    10




4).If PRQST is coded as 13245 and OTUWV is coded as 05687, then how is TXOQP coded?
a)    59021
b)    69021
c)    21096
d)    95210





5).Insert the arithmetic operations in the following numerical figures:
     13*3*4*3 =4
a)    ÷ × +
b)    - × +
c)    + × ÷
d)    + ÷ ×




Directions (5-10):In each of the following questions, select the missing number  from the given responses.
6).       
3
5
2
6
7
8
9
10
4
?
65
30

a)    50
b)    51
c)    52
d)    49




7).
3
4
13
8
8
56
5
3
?

a)    4
b)    6
c)    8
d)    2




8).       
25
17
41
32
40
11
25
?
31

      a)    25
      b)    34
      c)    38
      d)    26




9).Ram and Ravi start together from a point is opposite direction on scooters. Ram’s speed is 21 km/h and Ravi’s speed is 15 km/h. What will be the distance between them after 20 minutes?
a)    25 km
b)    16 km
c)    12 km
d)    45 km




10).One morning after sunrise, Gangaghar was walking facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right, which directions was he facing?
a)    South
b)    West
c)    North
d)    East




Answers:                         

1). b) 2). a) 3). a) 4). a) 5). b) 6). b) 7). c) 8). d) 9). c) 10). a)

For more Practice Reasoning Questions: Click Here