Quantitative Aptitude Q & A for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-15

Quantitative Aptitude Q & A for SSC CGL Mains/FCI Exam
Quantitative Aptitude Q & A for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-15:
The list of practice Aptitude Questions with Answers with Formula for SSC CGL Mains / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).In how many years a certain sum became double at 5% yearly.
a)    5
b)    10
c)    20
d)    15





2).A sum of money at simple interest amounts to Rs.2800 in 2 years and Rs.3250 in 5 years. Find the rate of interest.
a)    8%
b)    4%
c)    2%
d)    6%





3).What sum of money will yield Rs.17 4/5 as interest in 5 years at 4% per annum.
a)    Rs.89
b)    Rs.75
c)    Rs.100
d)    Rs.120





4).A man borrowed Rs.600 at 4% yearly and Rs.500 at 5% yearly for the same period. If he paid total interest of Rs.98 for how much period he borrowed the money.
a)    4 years
b)    2 years
c)    3 years
d)    1 year





5).The simple interest on a sum of money will be Rs.600 after 10 years. If the principle is trebled after 5 years. What will be the total interest at the end of 10 years?
a)    Rs.900
b)    Rs.1200
c)    Rs.300
d)    Rs.600





6).A sum of Rs.600 is to be discharged by 4 yearly instalements.If interest at the rate of 5% is calculated on reaming amount and is added with installments. What is the last installment to be paid?
a)    Rs.1575
b)    Rs.1800
c)    Rs.1725
d)    Rs.1650





7).What sum will yield Rs.540 as a simple interest at 4% for 7 ½ years.
a)    Rs.1200
b)    Rs.1400
c)    Rs.1600
d)    Rs.1800





8).Rs.1200 amounts to Rs.1632 in 44 years after a certain rate of simple interest. If the rate of interest is increased by 1% what will be the amount?
a)    Rs.1680
b)    Rs.1600
c)    Rs.1640
d)    Rs.1500





9).A lent Rs.800 to B for 2 years and Rs.200 to C for 4years and received from both Rs.144 as simple interest. Then the rate of interest is
a)    7 ½%
b)    6%
c)    6 ½%
d)    8%





10).A certain sum of money at simple interest amounts to Rs.1260 in 2 years and Rs.1350 in 5 years. The rate percent per annum is
a)    4%
b)    3 ½%
c)    2 ½%
d)    None of these





Answers:                         
1). a) 2). d) 3). a) 4). b) 5). b) 6). a) 7). d) 8). a) 9). b) 10). c)


FORMULAE
           1.    I=PNR/100
      I=Interest P=Principal N=Number of years
2.R=100 I/PN
3.N=100 I/PR
4.P=100 I/NR

5.Total Amount (A)=Principal+Interest