Quantitative Aptitude Q & A for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-13

Quantitative Aptitude Q & A for SSC CGL Mains/FCI Exam
Quantitative Aptitude Q & A for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-13:
The list of practice Aptitude Questions with Answers from trigonometry with Formula for SSC CGL Mains / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).Find the value of [tan60°+sec45°+sin90°] / [sin60°+cos0°+tan30°] 
a)    [2√3(√3+√2+1)] / [5+2√3]
b)    2√3(√3+√2+1)
c)    5+2√5
d)    (5+2√3)2√3






2). In a triangle if cos θ =4/5, then tan θ
a)    4/5
b)    3/4
c)    3/5
d)    4/5





3).If tan A=7 / 24, Find cos A.
a)    24/25
b)    7/25
c)    7/24
d)    None of these





4).If ∠A=30°, then the value of tan2A.
a)    √2
b)    √5
c)    √3
d)    1/√3





5).If ∠A=30 , find the value of cos 2A-1.
a)    1
b)    1/2
c)    2/3
d)    -1/2




6).Find the value of sin30 cos60+cos30 sin60
a)    1
b)    2
c)    3
d)    √3




7).If { [tan45+sin90] / cos0 } =x, then the value of x is
a)    1
b)    2
c)    √3
d)    √6




8).Find the value of sin4θ +cos4θ+2sin2θ.cos2θ
a)    2
b)    1/√3
c)    1
d)    0




9).Find the value of 1 + tan230.
a)    4/3
b)    2/3
c)    1/√3
d)    √3/2




10).Find the value of sin225 + cos265
a)    1/2
b)    √3/2
c)    1
d)    √3/4





Answers:                         
1). a) 2). b) 3). a) 4). c) 5). d) 6). a) 7). b) 8). c) 9). a) 10). c)

Trigonometry Formula:
1. sin θ = opposite side / hypotenuse
2. cos θ = adjacent side / hypotenuse
3. tan θ = opposite side / adjacent side
4. tan θ = sin θ / cos θ
Value of Angles:
Angle θ
30°
45°
60°
90°
Sin θ
0
½
½
3/2
1
Cos θ
1
3/2
½
½
0
Tan θ
0
1/3
1
3

4. sin (90-θ) = cos θ; cos (90-θ) = sin θ
5. sin2 θ+cos2 θ = 1


 People Also Visited: