Quantitative Aptitude Previous year Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams Set-21

Quantitative Aptitude Previous year Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams
Quantitative Aptitude Previous year Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams Set-21:

1).A man purchased 7 bags of rice at the rate of Rs.800 each, 8 bags of rice at Rs.1000 each and 5 bags of rice at the rate of Rs.1200 each. What is the average cost of one bag of rice?
a)    Rs.1000
b)    Rs.980
c)    Rs.1120
d)    Rs.1050




2).A train runs Howrah to Bandel at an average speed 20 km/hr and returns at an average speed of 30 km/hr.The average speed (in km/hr)of the train in the whole journey is
a)    20
b)    22.5
c)    24
d)    25





3).Salim had to sell vegetables worth Rs.5,750 for Rs.4,500 due to heavy rainfall. What is the loss percentage that he has incurred?
a)    21.74%
b)    23.47%
c)    20%
d)    23.45%





4).If selling price of an article is 1 1/3 of its cost price, find gain %
a)    25%
b)    33 1/3%
c)    1.33%
d)    66 2/3%





5).A class has two sections, which contain 20 and 30 students. The pass percentage of these sections is 80% and 60% respectively. The pass percentage of whole class is
a)    60
b)    68
c)    70
d)    78





6).My grandfather was 9 times older than me 16 years ago. He will be 3 times of my age 8 years from now. Eight years ago, the ratio of my age to that of my grandfather was
a)    3:8
b)    2:5
c)    1:2
d)    1:5





7).A tuck travels 90 km/hr for the first 1 ½ hours. After that it travels 70 km/hr.Find the time taken by the truck to travel 310 kilometers.
a)    2.5 hrs
b)    3 hrs
c)    3.5 hrs
d)    4 hrs





8).The amount Rs.2,100 became Rs.2,352 in 2 years at simple interest. If the interest rate is decreased by 1% what is the new interest?
a)    Rs.210
b)    Rs.220
c)    Rs.242
d)    Rs.252





9).The value of [4x3-x] / [(2x+1)(6x-3)] when x=9999 is
a)    1111
b)    2222
c)    3333
d)    6666





10).If a3+b3 =9 and a+b =3, than the value of 1/a+1/b is
a)    1/2
b)    3/2
c)    5/2
d)    -1





Answers:                         
1). b) 2). c) 3). a) 4). b) 5). b) 6). d) 7). d) 8). a) 9). c) 10). b)

People Also Visited: