Quantitative Aptitude Previous year Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams Set-22

Quantitative Aptitude Previous year Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams
Quantitative Aptitude Previous year Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams Set-22:

1).If x=√3 - 1/√3 and y=√3 + 1/√3,then the value of x/y + y2/x is
a)    √3
b)    3√3
c)    16√3
d)    2√3


2).A number is first decreased by 20%. The decreased number is then, increased by 20%. The resulting number is less than the original number by 20. Then the original number is
a)    200
b)    400
c)    500
d)    600

3).If a+b=12, ab=22, then (a2+b2) is equal to
a)    188
b)    144
c)    34
d)    100

4).Length of a side of a square inscribed in a circle is a √2 units. The circumference of the circle is
a)    2 πa units
b)    πa units
c)    4 πa units
d)    2a/π units

5).The side of a rhombus are 10 cm are 10 cm each and a diagonal measures 16 cm. Area of the rhombus is
a)    96 sq.cm
b)    160 sq.cm
c)    100 sq.cm
d)    40 sq.cm

6).The diameter of the front wheel of an engine is 2x cm and that of rear wheel is 2y cm.To cover the same distance, find the number of times the rear wheel will revolve when the front wheel revolves ‘n’ times.
a)    n/xy times
b)    yn/x times
c)    nx/y times
d)    xy/n times

7).The length,breath and height of a cuboid are are in the ratio 3:4:6 and its volume is 576 cm3.The whole surface of the cuboid is
a)    216 cm2
b)    324 cm2
c)    432cm2
d)    460 cm2

8).The perimeter and length of a rectangle are 40 m and 12 m respectively. Its breath will be
a)    10m
b)    8m
c)    6m
d)    3m

9).If(x-2) is a factor of x2+3Qx-2Q, then the value of Q is
a)    2
b)    -2
c)    1
d)    -1

10).If PA and PB are two tangets to a circle with centre O such that ∠AOB =110°, then∠APB is
a)    90°
b)    70°
c)    60°
d)    55°

Answers:                         
1). b) 2). c) 3). d) 4). a) 5). a) 6). c) 7). c) 8). b) 9). d) 10). b)


People Also Visited: