Quantitative Aptitude Practice Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams Set-23

Quantitative Aptitude Practice Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams
Quantitative Aptitude Practice Questions for SSC CGL Mains / FCI Exams Set-23:

1).The total number of boys in a class is 45% more than the total number of girls in the class. If the total number of boys and girls together in the class is 294 then what is the difference between the total number of boys and the total number of girls?
a)    78
b)    76
c)    54
d)    42

2).A man drives 150 km from A to B in 3 hours and 20 minutes, and returns to the place in 4 hours and 10 minutes, If S is the average speed of the entire trip then the average speed for the journey from A to B exceeds S by ________.
a)    5.0 kmph
b)    5.5 kmph
c)    2.5 kmph
d)    4.0 kmph

3).A train runs at 45 km per hour. How far does it go in 6 seconds?
a)    76m
b)    70m
c)    75m
d)    60m

4).A journalist travelled 1200 km by air, which formed 2/5 of his trip. He travelled one-third of the whole trip by car and the rest by train. The distance travelled by train is ________.
a)    2600 km
b)    800 km
c)    700 km
d)    1800 km

5).X and Y walk around a circular course 100 km from the same point. If they walk at 5 kmph and 7 kmph respectively in the same direction when will they meet?
a)    160 hours
b)    200 hours
c)    140 hours
d)    180 hours

     Directions (Q.6-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions?

6).65% of 405+37% of 3700 = ? - 1191
a)    2375.25
b)    2783.75
c)    2824.25
d)    2823.25

7).32% of ? = 4624
a)    14450
b)    16850
c)    15450
d)    16450

8). √3969 % of 630 +115.1 = (?)3÷8
a)    14
b)    16
c)    8
d)    18

9).2424.64 + 396.28 – 396.28 + 242.8 =?
a)    2693.93
b)    2793.39
c)    2543.93
d)    2693.43

10).4/5 of 1/7 of 42875 – 2/3 of 1/9 of 3/7 of 4347 =?
a)    4526
b)    3762
c)    5762
d)    4762

Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). c)   4). b)  5). c)   6). d)   7). a)   8). b)   9).a)  10).d)

Check Below for Detailed Solutions of the above Aptitude Questions:

1). Let the total number of girls be x. So the total number of boys
= x+x×45/100 = 29x/20
Now, according to the question,
Or, x+29x/20 = 294
Or, 49x = 294×20
X=(294×20)/49 = 6×20 = 120
Boys = 29x/20 = (29×120)/20 = 174
Difference = 174 – 120 = 54
Answer: c

2). S = 300/7.5 = 40 km/hr
Average speed of journey from A to B
= [150/(3×1/3)] = (150×3)/10 = 45 km/hr
Hence, Average speed of journey from A to B exceeds S by = 5 km/hr
Answer: a

3). Distance covered in 6 seconds = (45000×6)/36000
= 75 m
Answer: c

4). Travelled by air = 1200 km
Trip = 1200×(5/2) = 3000 km
Remaining trip = 3000 – 1200 = 1800 km
Travelled by car = (3000/3)×1 = 1000 km
Travelled by train = 1800 – 1000
= 800 km
Answer: b

5). LCM of 5, 7, 100 = 700
A can cover the distance 700 k m in (750/5=)
= 140 hours
Answer: c

6). (65×405)/100 + (37×3700)/100 = ?-1191
Or, ? -1191 = 263.25 + 1369 = 1632.25
Or, ?=1632.25 + 1191 = 2823.25
Answer: d

7). (32×?)/100 = 4624
?=(4624×100)/32 = 14450
Answer: a

8). (?)3÷ 8 = √3969% of 630 + 115.1
= (63 × 630)/100 + 115.1 = 396.9 + 115.1
= 512
(?)3= 512 × 8 = 4096
? = ∛4096 = ∛(16×16×16) = 16
Answer: b

9). ?=2424.64 + 396.28 + 242.8 – 369.79
= 3063.72 – 369.79 = 2693.93
Answer: a

10). ?=(4/5)×(1/7)×42875 – (2/3)×(1/9)×(3/7)×4347
= (4/35)×42875 – (6×4347)/189 = 4900 – 138
= 4762

Answer: d

People Also Visited: