Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-20

Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam
Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-20:
The list of Quantitative Aptitude Questions and Answers are given here for SSC CGL Mains / FCI and all other Competitive exams.  


1).A boat takes half time in moving a certain distance downstream than upstream. The ratio of the speed of the boat in still water and that of the current is
a)    2:1
b)    1:2
c)    4:3
d)    3:1

2).A tank has two pipes. The first pipe can fill it in 4 hours and the second can empty it in 16 hours. If two pipes be opened together at a time, then the tank will be filled in
a)    5 ½ hours
b)    10 hours
c)    6 hours
d)    5 1/3 hours

3).A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot at the rate 4 kmph and partly on bicycle at the rate 9 kmph.The distance travelled on foot is
a)    16 km
b)    14 km
c)    17 km
d)    15 km

4).A man rows upstream 36 km and downstream 48 km talking 6 hours each time. The speed of the current is
a)    0.5 kmph
b)    2 kmph
c)    1 kmph
d)    1.5 kmph

5).On a certain principal the compound interest compounded annually for the second year at 10% per annum is Rs.132. The principal is
a)    Rs.1250
b)    Rs.1000
c)    Rs.1200
d)    Rs.1320

Directions(6-7): Study the bar diagram and answer the given questions.


6).Ratio of highest and lowest marks obtained in first term among all the subjects is
a)    7:9
b)    9:7
c)    10:7
d)    7:10

7).Average marks obtained by the students for all subjects in second term is
a)    65
b)    73
c)    62
d)    72

Directions(8-10):In an Institution there are 800 students. Students use different modes of transport for going to the institution and return. The given pie diagram represents the requisite data. Study the diagram carefully and answer the questions.




8).The number of students who travel in public bus is
a)    150
b)    120
c)    130
d)    125

9).The number of students who do not use institute bus is
a)    330
b)    350
c)    480
d)    320

10).The number of students who do to institute on foot is
a)    160
b)    170
c)    120
d)    106

Answers:                                 
1). d)   2). d)   3). a)   4). c)   5). c)   6). c)   7). d)   8). b)   9). d)   10). a)

People Also Visited: