Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-17

Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice
Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-17:
The list of practice Aptitude Questions with Answers for SSC CGL Mains / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).A sum of Rs.1100 was taken as a loan. This is to be paid in two equal instalments. If the rate of interest is 20%. Compounded annually, find the amount payable in each installment.
a)    Rs.600
b)    Rs.520
c)    Rs.670
d)    Rs.720

2).A sum became Rs.4630.50 in 3 years at 5% per annum of compound interest. What is the sum
a)    Rs.5000
b)    Rs.4000
c)    Rs.6000
d)    None of these

3).The difference between simple interest and compound interest of 2 years on a certain sum at 4% per annum is Rs.8. Find the sum
a)    Rs.6000
b)    Rs.10,000
c)    Rs.5000
d)    Rs.8000

4).The simple interest on a sum of money for 2 years is 50 and the compound interest on the same at the same sum at the same rate for the same time is Rs.51.25. The rate of interest is
a)    6%
b)    6 ½%
c)    5 ½%
d)    5%

5).A sum of money lent at compound interest amounts to Rs.2420 in 2 years and to Rs.2662 in 3 years. Find the rate of interest and the Sum
a)    10% Rs2000
b)    12% Rs.2400
c)    12 ½% Rs.2500
d)    11% Rs.2100

6).A sum of money placed at compound interest doubles of itself in 4 years. How much years will it take to amount to eight time of itself.
a)    5 years
b)    6 years
c)    12 years
d)    10 years

7).The compound interest on a certain sum at 5% for 2 years is Rs.328. Find the simple interest for that sum at the same rate and for the same period.
a)    Rs. 200
b)    Rs. 260
c)    Rs. 360
d)    Rs. 320

8).A man borrowed Rs.­4000 at 5% per annum compound interest. After 2 years be repaid Rs.2210 and after two more years the balance with interest. What will be the total interest be paid.
a)    Rs.635.50
b)    Rs.650
c)    Rs.640.25
d)    Rs.625.25

9).Find the difference between the compound interests on Rs.5000 for 2 years at 10% per annum payable yearly and half yearly.
a)    Rs.16.98
b)    Rs.27.53
c)    Rs.17.98
d)    Rs.20.90

10).On a certain sum of money, the compound interest for 2 years is Rs.309 and the simple interest is Rs.300. Find the rate per annum and a sum.
a)    Rs.2500, 6%
b)    Rs.4000, 12%
c)    Rs.3500, 7%
d)    Rs.5000, 8%

Answers:                         
1). d) 2). b) 3). c) 4). d) 5). a) 6). c) 7). d) 8). a) 9). b) 10). a)


FORMULAE


COMPOUND INTEREST:

In compound interest, interest is calculated after every term and added with the previous sum. Let p be the principal r, be the rate of interest and n be the time.
Amount =P(1+r/100)n

Interest =P(1=r/100)-p

People Also Visited: